Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2–20 månadslöner till den som slutar frivilligt

/

Sandvikanställda tjänstemän kan få mellan två och 20 månadslöner om de slutar frivilligt.

– Jag hade väntat mig bättre erbjudanden med fler månadslöner och fler alternativ, säger Bengt Larsson, företrädare för medlemmarna i tjänstemannafacket Unionen på Sandvik Materials Technology (SMT) i Sandviken.

Annons

Förutom avgångsvederlag till de som är under 60 år erbjuder företaget avgångspension till de som är mellan 60 och 65 år.

– Vi vill försöka lösa övertaligheten så bra som möjligt, säger Lena Berg, kommunikationschef på SMT.

Som Arbetarbladet berättat har Sandvik varslat 365 personer om uppsägning. Det är en del i den nya strategin som ska göra koncernen lönsammare.

För att få 20 månadslöner i avgångsvederlag ska man ha fyllt 55 år och varit anställd i minst tio år. De som varit anställda i högst två år får nöja sig med två månadslöner.

– Företaget borde ha råd med bättre erbjudanden, säger Bengt Larsson.

Han hade hoppats på fler månadslöner och att även möjligheter till sänkt arbetstid hade ingått i ”paketet”, liksom internutbildning av tjänstemän som kunde ersätta dyra konsulter.

– SMT borde ha en akutstyrka som kan rycka in så man slipper hyra in konsulter i normalfallet, säger han.

Han betonar att de som funderar på att nappa på erbjudandena noga bör gå igenom vad det betyder för den egna ekonomin. Företaget har ordnat en konsult som kan ge råd och hjälpa var och en.

Det är dock inte säkert att alla som vill får sluta med avgångsvederlag eller

pensionslösning.

Arbetsgivaren bestämmer.

– Det beror på hur många som söker och vilken kategori man tillhör. Om många är ”dyra” med högre löner så blir det färre, säger Lena Berg och konstaterar att kostnaderna har budgeterats.

Bengt Larsson hoppas att pengarna räcker också till andra lösningar.

Bland tjänstemännen på SMT i Sandviken finns många som anställts under de senaste två åren.

– Det blir givetvis press på de äldre, de som är över 60 år, att lämna plats till yngre. Men vi kommer inte att gå vid sidan om lagar och bestämmelser, säger han.

Mer läsning

Annons