Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 jobbar frivilligt för att World Cup ska flyta

/
  • PROJEKTLEDARE. Katarina Medveczky är projektledare för World Cup och kan se fram emot bråda dagar under turneringen.
  • VOLONTÄRER. Johanna och Kalle Berg, dotter och far, kommer båda att volontärjobba under World Cup – Kalle som spärrvakt och Johanna i pressavdelningen. ”Jag har nog funderat på att vara med och hjälpa till vid andra arrangemang också, men förut har jag inte haft tid”, säger Johanna.

Sandviken gör sig redo för ett av de största idrottsevenemangen någonsin. Man räknar med tusentals besökare – och omkring 200 personer jobbar frivilligt under helgen.

– Har man tid ska man absolut ställa upp, tycker volontärjobbaren Johanna Berg.

Annons

Det är trångt i kafeterian i ishallen. Sammanlagt ett hundratal volontärer har samlats för att få information inför sina uppdrag under World Cup. Två av dem är Kalle Berg och hans dotter Johanna Berg.

– Jag ska stå som spärrvakt, jag brukar göra det på Saik-matcher annars också. Om jag inte är där undrar folk nog var jag är, säger Kalle.

Johanna ska ta emot journalister och media i kafeterian där pressrummet är under helgen. För henne är det första gången som volontär.

– Jag är timanställd inom kommunen och har tid. Då tycker jag absolut att man ska ställa upp och vara med, säger hon.

Båda två har tackat ja till att jobba under alla dagar som World Cup pågår och de ser fram emot en händelserik helg.

– Är man intresserad av bandy är det väl risk att man hänger sig kvar efter skiftet också, säger Kalle och skrattar.

För att kunna klara arrangemanget krävs en hel del volontärjobbare. Själva World Cup- organisationen består av ett tiotal anställda och under helgen får de hjälp av uppemot 200 volontärjobbare.

Skiftande uppdrag

– Det handlar om allt från att vara sargvakt på isen till dörrvakt, att sköta matchprotokoll och filmning eller att tolka. Vi har flera ryska tolkar till exempel, säger projektledaren Katarina Medveczky.

Bara de deltagande lagen, med tränare och andra funktionärer inräknat, väntas bli uppemot 500 personer. Och arrangörerna räknar med att ta emot omkring 6 000 besökare under hela helgen.

– Och då har vi förhoppningsvis räknat lågt. Eftersom vi aldrig haft arrangemanget förut vet vi ju inte, men vi hoppas på några tusen besökare per dag, säger Medveczky.

Tanken är att det inte bara är på arenaområdet som världscupen ska märkas. En ”arenabuss” kommer att gå var tjugonde minut mellan centrum och arenan för att besökarna också ska kunna se Sandviken under helgen.

– Inne i stan kommer det att vara Saik-spelare som pratar, maskoten Pigge kommer att gå omkring där och alla handlare smyckar butikerna och har World Cup-rabatter och så.

Mer läsning

Annons