Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21-åring får 36 000 i ersättning

Korsbandet i hans knä gick av under en övning i Livgardet i Upplands-Bro.
Nu får den 21- årige mannen från Sandviken ersättning från staten för att han skadade sig under sin värnplikt.

Annons

Den 21-årige mannen påbörjade sin värnplikt i oktober 2008. Efter knappt en månad deltog han i en övning på Livgardet i Upplands-Bro. I övningen ingick det att de värnpliktiga soldaterna skulle utföra fysiska övningar så som armhävningar och balansövningar.

Tappade balansen

Under balansövningen klättrade en av de värnpliktiga upp på 21-åringen rygg. Då tappade 21-åringen balansen och kamraten på ryggen ramlade ner. I fallet föll kamraten på 21-åringens vänstra knä. Knät vek sig åt fel håll och 21-åringen fick utstå en enorm smärta. En läkare konstaterade att korsbandet i knät hade gått av.

Efter händelsen har 21-åringen genomgått flera läkarbesök men har fortfarande problem med att sträcka ut och böja sitt vänstra ben på grund av skadan.

36 000 kronor

Nu har Kammarkollegiet tillsammans med en ortoped kommit fram till att 21-åringens skada medfört 3 procent medicinsk invaliditet. Därför har Kammarkollegiet beslutat att mannen har rätt till en ersättning på 36 000 för sina skador.

Mannen själv anser att skadan hade kunnat förhindras om övningen hade skett senare under värnplikten när samtliga soldater hade hunnit bygga upp sina kroppar och blivit starkare.

Mer läsning

Annons