Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 svartbyggen i samma bostadsområde

Inte mindre än 21 svartbyggda altaner har upptäckts i ett bostadsområde i Sandviken. 18 av dem byggdes för mer än tio år sedan. Preskriptionstiden har därmed gått ut. För resterande tre får ägarna nu betala fyrdubbel bygglovsavgift, 4 680 kronor.

Annons

Det var efter en anmälan som handläggarna på bygg- och miljöförvaltningen fick anledning att titta närmare på altanerna i ett bostadsområde i Sandviken med totalt 32 bostadsrätter.

27 av bostadsrätterna har inglasade altaner under tak. Men byggnadslov finns det bara för sex av dem, visade det sig. Resten av altanerna är svartbyggen.

De allra flesta bostadsrättsinnehavarna kommer dock undan utan att behöva betala några straffavgifter. Utredningen, som gjorts i samarbete med bostadsrättsföreningens styrelse, visar nämligen att 18 av dem uppförts för mer än tio år sedan. Därmed är preskriptionstiden passerad.

Ägarna till de tre senast byggda altanerna slipper dock inte undan. De föreslås nu få bygglov i efterhand mot en fyrdubbel bygglovsavgift på 4 680 kronor.

Anmälaren hade också synpunkter på att en av de tre senast byggda altanerna är för stor i förhållande till de övriga i grannskapet. Men det väntas inte föranleda någon särskild åtgärd när politikerna i bygg- och miljönämnden behandlar ärendet på tisdag.

Mer läsning

Annons