Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

23-årig kvinna döms för grovt penningtvättsbrott

En 23-årig kvinna boende i Sandviken döms för grovt penningtvättsbrott efter att ha hjälpt till med att vilseleda en bank i Stockholm att betala ut ett stort lån.
Kvinnan döms till skyddstillsyn.

Annons

Banken vilseleddes till att betala ut 320 000 kronor till ett konto i en annan bank – problemet var bara att personen som hade kontot var ovetandes om lånet. Lika ovetande var en annan person vars namn användes för att bekräfta uppgifterna.

Det tar inte slut där – ingen av personerna hade heller jobbat på det bolag som var undertecknat på ett arbetsgivarintyg som skickades i samband med ansökan.

295 000 av de 300 000 fördes sedan över till Sandvikenkvinnans konto och löstes ut genom postväxlar. Kvinnan har erkänt att hon var med när pengarna togs ut men menar att en man hon var skyldig pengar för narkotika, som hon bara kan förnamnet på, velat låna hennes konto.

Rätten menar att det inte går att döma kvinnan för medhjälp till grovt bedrägeri då det inte är bevisat att hon var inblandad när brottet fullbordades. Vilket alltså är när den första överföringen skett från banken.

Att hon med sitt konto dolt de olagligt införskaffade pengarna räcker däremot för att dömas för grovt penningtvättsbrott. Hon döms till skyddstillsyn på grund av sin drogproblematik.

När pengarna hämtats ut ska mannen hon hävdar varit med henne ha tagit alla pengar med sig.

Mer läsning

Annons