Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3 miljoner för att prata mer innehåll

Politikerna i Sandviken ska börja prata mer innehåll och mindre pengar. 3 miljoner kostar det att införa den så kallade balanserade styrningen. För den summan ska processledare, projektledare och konsulter anlitas.

Annons

Beslutsfattarna i Sandviken har fått kritik av revisorerna för sitt sätt att leda. Kritiken går ut på att de beslut som fattas ofta saknar långsiktig, strategisk förankring.

– I dag är det en väldigt stark fokusering på ekonomin. Men att man klarar av att hålla budgeten behöver inte betyda att man har en bra verksamhet, säger utredaren Yvonne Bäckius.

Tanken är nu att en ”balanserad styrning” ska införas på alla nivåer i kommunen.

– Det innebär att beslutsfattandet ska bli flerdimensionellt med ett bredare underlag för styrningen. Med tydliga mål att följa upp blir det också en mer levande diskussion, säger Yvonne Bäckius.

Men det är inte gratis. Kommunstyrelsen väntas i nästa vecka besluta genomföra ett tre år långt projekt för 3 miljoner kronor för att få till en bra balans mellan pengar och innehåll.

Bland annat ska en processledare anlitas på heltid under två och ett halvt år och en projektledare på halvtid i tre år. Politikerutbildningar ska hållas för en kvarts miljon och konsulttjänster köpas in för 300 000 kronor.

Mer läsning

Annons