Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

33 660 för trygghet de inte utnyttjar

/
  • DYR TRYGGHET. Artur och Maria Pettersson klarar sig helt utan hemhjälp. Men ändå måste de nu betala 33 660 kronor i avgift för att de bor nära äldreboendet Solängsgården där det finns personal dygnet runt. Så mycket är tryggheten värd, tycker Sandvikens kommun. En ändring kan dock vara på gång sedan de ansvariga fått veta hur hårt många pensionärer drabbas av den nya tillämpningen.
  • HUTLÖST ORÄTTVIST. Börje Larsson, PRO-ordförande i Österfärnebo, har fått samtal från flera pensionärer som utan förvarning tvingats betala en särskild trygghetsavgift för att de bor nära Solängsgården. ”Hutlöst orättvist. De rår väl inte för att de bor just där”, säger han.

Paret Artur, 93, och Maria, 89, klarar sig bra själva och har aldrig behövt anlita hemtjänsten.
Men sedan kommunen nu gjort en ny regeltolkning ska de betala 33 660 kronor per år för tryggheten att ha nära tillgång till äldreomsorg – om de skulle behöva den.
– Horribelt, säger Maria.

Annons

Artur och Maria Pettersson är pensionärer av den gamla stammen, sådana som är stolta över att klara sig själva och måna om att alltid göra rätt för sig. Personer som inte gärna bråkar och protesterar.

Men när paret fick senaste räkningen från kommunen hade de svårt att inte bli upprörda. Utöver hyran på 3 399 för lägenheten hade äldreomsorgsförvaltningen lagt dit en extra ”trygghetsavgift” på 1 402 kronor för Artur och 1 403 för Maria.

Tillsammans ska de alltså betala 2 805 kronor i månaden eller 33 660 kronor per år för att de kan känna sig extra trygga om någonting händer eftersom de råkar bo alldeles intill äldreboendet Solängsgården där det finns personal dygnet runt.

– De som sitter högst där uppe tycker tydligen att de får göra som de vill, säger Maria och viftar ilsket med fakturan.

Flera av grannarna i den så kallade ”vita längan” utanför Solängsgården får också betala för att de bor som de gör. Även i Årsunda och Storvik finns det pensionärer som bor i lägenheter alldeles intill äldreboenden som nu tvingas betala en särskild trygghetsavgift på uppåt 1 600 kronor i månaden.

– Det här är hutlöst orättvist. Bor man i en egen lägenhet ska man väl inte behöva betala en avgift för att den ligger på ett visst ställe medan de som bor på andra sidan gatan slipper betala. Det räcker väl med att betala för den service man utnyttjar, säger Börje Larsson, PRO-ordförande i Österfärnebo som engagerat sig i frågan.

Enligt Ingrid Nilsson på äldreomsorgsförvaltningen betraktas lägenheterna i ”vita längan” som en del av Solängsgården. Därmed är det också skäligt, menar hon, att de som bor där betalar en extra avgift för tryggheten att ha nära tillgång till personal oavsett om de utnyttjar servicen eller inte.

– Det ska finnas ett skäl för att de bor där de gör. Annars måste det ha blivit fel från början, säger hon.

En snabb ändring av tillämpningen kan det dock bli så att Artur, Maria och de övriga berörda slipper betala så mycket.

– Vi har upptäckt att den här avgiften slår fel i ett tiotal fall och det måste vi göra någonting åt, säger Ingrid Nilsson.

Torbjörn Rönnkvist (S), äldreomsorgsnämndens ordförande, medger att han inte insåg vilka konsekvenser beslutet som den nya tillämpningen kunde få.

– Vi ska ta upp det här som ett ärende på nästa möte, säger han.

Annons