Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

400 jobb ska bort inom SMT

Cirka 400 jobb, i första hand tjänstemannajobb, bantas bort när Sandvik Materials Technology (SMT) ska spara cirka en halv miljard kronor.

– Det är sannolikt att Sandviken berörs, säger Jonas Gustavsson, chef för SMT.

Annons

Han vill vänta med att säga hur fördelningen blir mellan de olika enheterna, i Sverige och övriga världen.
Åtgärdsprogrammet – med rubriken ”’Step change” – ska leda till att SMT:s lönsamhet blir ”klart högre”.
– Det är huvudmålet, säger Jonas Gustavsson.
Det är i linje med den ökade press som Sandviks styrelse satt på affärsområdet som länge varit något av problembarn i koncernen. Om inte lönsamheten blir ”acceptabel” på några års sikt kan hela eller delar av SMT komma att säljas, är ledningens besked.

Bantas med en halv miljard
För att nå målet ska kostnader på en halv miljard kronor skäras bort inom de närmaste två åren. En stor del sker genom att minska på personalen.
– Det handlar om kostnader som inte är volymberoende, säger han.
– En del finns på produktionssidan, till exempel vissa supporttjänster. Men framförallt handlar det om stabs- och supportfunktioner men även inom försäljningsorganisationen där det gäller att sälja effektivare och öka trycket på specialprodukterna.


Kan bli större sparkrav
Sparprogrammet bygger på ”normal marknadsutveckling”.
– Skulle vi få större nedgångar i efterfrågan måste vi även titta på andra aktiviteter, säger Jonas Gustavsson och låter förstå att det i så fall kan bli besparingar som i högre grad drabbar anställda i produktionen.

1 300 tjänstemän i Sandviken
Ungefär hälften av tjänstemännen inom SMT har sin bas i Sverige, varav knappt 1 300 i Sandviken.
Jonas Gustavsson tror att det dröjer några månader innan det står klart hur fördelningen av neddragningarna och personalförändringarna ser ut.
– Vi vill göra det så snabbt som möjligt, snabbt och rätt, även om det är svårt at få det exakt rätt, säger han.


Förtegen om varsel
Han vill inte säga hur neddragningarna kommer att ske, i vilken mån det blir varsel och uppsägningar eller pensionsavgångar och frivilliga lösningar.
För att klara omställningen har SMT lagt in engångskostnader på 800–900 miljoner kronor, en del gäller nedskrivningar av tillgångar men det handlar också om kostnader för personalavgångar.

Mer läsning

Annons