Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

470 varslas i Gimo och Sandviken

/
 • dystra besked. Nu har krisen nått även Sandvik Tooling som tvingas varsla 490 anställda om uppsägning.                      Vd:n Anders Thelin är öppen för möjligheten att låta personal går ned i tid mot 80 procent av lönen. Det är ett alternativ som ska diskuteras med de lokala fackförbunden.
 • stöd. Toolings vd Anders Thelin tackade kollegorna för moraliskt stöd efter presskonferensen. På plats fanns även produktionsansvarige Rune Karlsson, personalansvarige Holger Wiklund och Kenneth G Sundh som är vd för Coromant.

Nu har krisen också nått Sandvik Tooling. På tisdagen varslades 490 anställda om uppsägning vilket motsvarar 15 procent av alla anställda.
Hårdast drabbas Sandviken och Gimo. Att låta personalen gå ned i tid mot 80 procent av lönen är en lösning som ska diskuteras.

Annons

Sandvik Tooling har huvuddelen av sina kunder inom den krisande fordonsindustrin samt i verkstad- och flygbranschen. Det sista kvartalet förra året märktes en kraftig minskning i efterfrågan på företagets produkter och det har inte blivit bättre sedan dess.

Någon ljusning för 2009 kan inte ses.

Fram tills nu har företaget sagt upp tillfällig personal och använt sig av timbankar men åtgärderna räcker inte längre. I går morse fick de anställda veta att Tooling nu måste börja skära i personalen.

Av de varslade är 350 kollektivanslutna och 140 tjänstemän. Hårdast slår neddragningarna mot Sandviken och Gimo där 120 respektive 350 anställda riskerar att få lämna företaget.

Hur varslen fördelas mellan kollektivare och tjänstemän blir något som ska lösas i förhandlingarna med fackförbunden, uppger vd:n Anders Thelin. Han är öppen för det centrala avtal som träffats mellan arbetsgivarna och IF Metall som innebär att personal går ned i arbetstid mot 80 procent av lönen.

– Det är ett alternativ som vi kommer att diskutera i de lokala förhandlingarna, säger Anders Thelin och menar att Tooling på det viset skulle kunna ha kompetens kvar när det till slut vänder.

Varseltiderna skiljer sig åt mellan produktionsorterna. Längst är den i Gimo med sex månader.

Det innebär att ingen kommer att lämna företaget innan 30 september.

I Sandviken är varseltiden mellan två och fyra månader. De fackliga förhandlingarna inleds så fort som möjligt.

Raset har kommit snabbt. För knappt ett år sedan behövdes 100 personer nyanställas i Sandviken.

– Då var vårt stora problem att få komponenter levererade i tid, berättar Jan Lissåker, Sandviks investor relations-direktör.

Flera stora byggprojekt har också lagts på is i väntan på bättre tider, däribland utbyggnaden av huvudkontoret på Mossvägen samt ett nytt kontor vid järnvägsstationen i Sandviken.

– Detta var inte direkt oväntat utifrån den situation vi, Sverige och världen befinner oss i. Vårt fokus i kommunen är nu att göra insatser med siktet inställt på framtiden, säger kommunalrådet Peter Kärnström.

– Vi känner med de som nu drabbas av lagda varsel, såväl som med de som framöver kan drabbas av den minskande ekonomin.

Mer läsning

Annons