Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 jobb försvinner

/

Ett 50-tal jobb försvinner från Sandviken när Sandvik flyttar huvudkontoret till Stockholm.

– Det betyder inte att alla som finns kring huvudkontoret flyttar. Vi behåller en hel del stabsfunktioner i Sandviken, säger Sandviks vd Olof Faxander.

Annons

Men för Sandvikenborna handlar det inte bara om ett antal jobb som är direkt knutna till huvudkontoret.
Det handlar snarare om den nära anknytningen till orten, en anknytning som funnits där ända sedan järnverket och Sandviken grundades för snart 150 år sedan.
För Sandviks nya ledning handlar det om att göra koncernen mer global och lättare locka ledare från hela världen.

Redan när Olof Faxander utsågs och det stod klart att han skulle bo kvar i Stockholm och veckopendla till Sandviken började många Sandvikenbor ana att en flytt var på gång.
I vintras så svarade han så här på frågan om huvudkontorets placering:
”Sandviken kommer alltid att vara en bas i koncernen. Sen gäller det att finnas på tillväxtmarknaderna. Halva ledningsgruppen för SMC sitter ju inte ens i Sverige”.
Meningen är att den nya koncernledningen ska flytta in i nya lokaler, något hundratal meter från centralstationen i Stockholm, vid årsskiftet. Än så länge är lokalen inte spikad. Förhandlingar med fastighetsägare pågår.

I anslutning till koncernens nya bas i Stockholm läggs också ledningen för de nya affärsområdena Sandvik Construction och Sandvik Venture.
Olof Faxander tror inte att det blir problem att fylla lokalerna i vare sig det gamla huvudkontoret i Sandviken eller Sandvik Mining and Constructions splitternya ledningskontor vid Sandvikens järnvägsstation.
– Som det ser ut i dag är vi ganska trångbodda. Det lättar snarare på trycket, säger han.

Mer läsning

Annons