Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

50 tjänster ska bort inom äldreomsorgen

/
  • Förlorare. Solbackens demensboende riskerar att bli den store förloraren när äldreomsorgen tvingas dra ned på tjänster.

Ett 50-tal tjänster ska bort inom äldreomsorgen i Sandviken. Allra hårdast drabbas demensavdelningarna vid den omfördelning som nu ska göras.

Annons

 

– Att lägga ned ett äldreboende vore en ännu sämre lösning, säger Torbjörn Rönnkvist (S) äldreomsorgsnämndens ordförande.
Äldreomsorgen väljer att genomföra sin del av kommunens 2-procentiga sparmål genom att göra en total översyn av bemanningen och ta bort tjänster på alla nivåer.


Det förslag till nedskärningar som äldreomsorgsnämnden ska ta ställning till på tisdag innebär att kostnadsmassan minskas med 10 miljoner i år och med ytterligare 12 miljoner nästa år. Totalt blir det då alltså 22 miljoner kronor mindre kvar att ta hand om kommunens åldringar för.
– Vi ska i första hand titta på pensionsavgångar och vikariat som kan avslutas. Men när det handlar om så här många tjänster kan det också bli uppsägningar, säger socialchefen Karin Jonsson.


Hon var tidigare boendechef inom äldreomsorgen i Sundsvall och det är exempel därifrån som Sandviken nu sneglar på. Något som med stor sannolikhet innebär att bemanningen på demensavdelningarna sänks.
– När vi jämfört oss med Sundsvall har vi funnit att de kan upprätthålla både socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen med samma bemanning på demensavdelningarna som på andra avdelningar. Men det beror naturligtvis på vilket stadie omsorgstagarna befinner sig på. Finns det många personer med stora demenssvårigheter måste vi anpassa bemanningen efter det, säger Torbjörn Rönnkvist.
Solbackens demensboende väntas bli den stora förloraren vid den omfördelning av resurser som nu ska göras medan vissa andra avdelningar med låg bemanning till och med kan få en utökning.
– Med den kö vi fortfarande har vore det en ännu sämre lösning att ta bort ett helt äldreboende, säger Torbjörn Rönnkvist.– Nej, jag är övertygad om att vi ska kunna upprätthålla lagstiftningarna. Det är inte heller alltid som det blir en höjning eller sänkning av kvaliteten om man förändrar resurserna.
Inte billigare
Är det fortfarande inte aktuellt att testa konkurrensutsättning på någon enhet?
– Det kan finnas fördelar med att jämföra sig med andra. Men nu är vi i ett läge där vi måste göra en effektivisering och det blir inte billigare om vi lägger ut verksamhet på entreprenad.

 

 

Mer läsning

Annons