Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 nya bostäder byggs i Sandviken nästa höst

/
  • BOSTADSBYGGE. Här på parkeringsplatsen mellan Odengatan och Baldersgatan planerar affärsmannen och fastighetsägaren Fredrik Gyllenhammar att bygga

Ytterligare ett stort bostadsbygge är nu på gång i Sandvikens centrum.

Fastighetsägaren Fredrik Gyllenhammar planerar att bygga hus med 55-60 lägenheter i kvarteret mellan Odengatan och Baldersgatan. Byggstart kan det bli nästa höst.

Annons

Redan i februari förra året köpte Gyllenhammars fastighetsbolag Förvaltnings AB Midsand hela kvarteret i centrum där kommunen i dag har IT- och socialkontor och där Arbetsförmedlingen håller till i en affär med Sandvikens kommun. Priset var 16,5 miljoner kronor.

Innan Fredrik Gyllenhammar hann sätta igång med att bygga bostäder kom den världsekonomiska krisen emellan och planerna lades tillfälligt på is. Men nu tycker affärsmannen från Nacka att tiden är mogen att sätta igång och har därför begärt att en detaljplan för kvarteret ska upprättas.

Bygg- och miljönämnden väntas vid ett möte i nästa vecka sätta igång en process som i bästa fall kan leda till byggstart inom ett år. Fredrik Gyllenhammar planerar att bygga 55–60 bostäder i en helt ny huskropp mellan Odengatan och Baldersgatan där det i dag är parkeringsplats. Fastigheten byggs i tre delar varav två blir upp till åtta våningar höga medan den tredje våningen blir lägre.

En förutsättning för att bostadsbygget ska kunna genomföras är att Gyllenhammar får möjlighet att köpa loss det i affären undantagna ”gamla polishuset”, där kommunen i dag har socialkontor, för att riva fastigheten som annars hamnar i vägen för nybygget. Förhandlingar om detta pågår.

I kvarteret finns också en privatägd villa som inte heller den ingick i affären som gjordes i februari förra året. Den berörs dock inte av Fredrik Gyllenhammars byggplaner.

Stadsarkitektkontoret skriver i en bedömning att det föreslagna bostadsprojektet bör kunna vara genomförbart och att det är förenligt med den ganska brokiga stadsbilden i Sandviken med både högre och lägre hus.

Mer läsning

Annons