Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

63 tjänster bort inom Sandvikens grundskolor

Det blir grundskolan som får ta den värsta smällen när kunskapsförvaltningen nu ska göra sig av med personal.
Totalt försvinner 63 tjänster vid de olika grundskolorna i Sandviken.
– En chockerande siffra, säger Lärarförbundets ordförande Margith Lind.

Annons

Gårdagens förhandlingar mellan arbetsgivare och fackliga organisationer om storvarslet inom grundskola, gymnasium och förskola slutade i oenighet.

Detta sedan arbetsgivaren presenterat ett förslag till ny organisation som innebär att det försvinner 63 tjänster inom grundskolan, 24 inom förskolan och 12 inom gymnasieskolan. Totalt alltså 99 tjänster.

– Det blir mycket stora försämringar. Små grupper försvinner och de elever som behöver mer stöd kommer inte att kunna få det, konstaterar Fredrik Alm, Lärarnas Riksförbund.

Grundskolan blir den proportionerligt största förloraren av de olika skolformerna. Margith Lind kallar uppgiften om att 63 tjänster ska bort för ”chockerande”.

– Det blir en katastrof som barnen får betala dyrt för.

Enligt Margith Lind slår den stora neddragningen inom grundskolan extra hårt eftersom det nyligen gjorts personalminskningar inom skolformen.

– Jag är djupt bekymrad över hur de som blir kvar ska klara sina uppgifter. Det blir färre lärare som ska hålla fler lektioner och undervisa i större grupper med elever som befinner sig på fler olika nivåer och där många får svårt att klara sig.

Grundskolechefen Lars Walter bekräftar att det är inom grundskolan det blir svårast att nå en överenskommelse om hur de nya organisationerna ska se ut.

– Det blir den svåraste knäckfrågan, säger han.

Möjligheten att erbjuda frivilliga avgångsvederlag för att hålla nere antalet uppsagda diskuterades vid gårdagens förhandlingar. Beskedet från arbetsgivarens företrädare var att frågan i alla fall ska utredas på central nivå inom kommunen.

Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Kommunal förklarade sig i går oeniga med arbetsgivaren.

– Men vi lägger oss inte ned och ger upp i och med det här. Vi fortsätter kämpa för det vi tror på och ska använda de medel vi har till vårt förfogande, säger LR:s Fredrik Alm.

Lärarförbundet planerar bland annat inom kort att anordna ett öppet möte där de ska kräva besked av de ansvariga politikerna i Sandviken om var de står.

Mer läsning

Annons