Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 jobb färre – hur ska det gå till?

Tre dagar efter chockbeskedet att 700 färre ska producera mer hos Sandvik är det fortfarande svårt att få besked om hur det ska gå till.
– Vi jobbar på det, säger fackklubbsordförande Bo Boström.
– Vi ska jobba smartare och effektivare, säger vd Peter Gossas.

Annons

På Sandvik Materials Technology, SMT, har varje enhet gått igenom sin organisation och därefter har bolaget beslutat att man kan göra sig av med var sjätte tjänst samtidigt som produktionen ökas.

Enligt Peter Gossas, vd för SMT, har arbetssättet utvecklats, administrativa förändringar skett och tekniken utvecklats under de senaste åren. Det tillsammans möjliggör nu att SMT klarar sig med närmare 700 färre tjänster. Bo Boström, ordförande i Metalls koncernklubb på Sandvik, menar däremot att det i dagsläget inte är klart vad man ska göra för att kunna ersätta de tjänster som försvinner fram till december 2009.

Sovit på jobbet

– Vi är inte klara med processen ännu och kommer att veta mer i september–oktober, säger han.

Har SMT haft alldeles för många anställda?

– Nej, så skulle jag inte uttrycka det. Det här är en process som pågår hela tiden och det är summan av allt det vi gör som ligger bakom effektiviseringen, säger Peter Gossas.

Boström säger annorlunda.

– Ja, man har anställt efter en beräknad volym, men den volymen blev inte av och då har man överanställt. Det gjorde man redan 2007.

Vad Arbetarbladet erfar har det gjorts razzior på SMT där man hittat personal som sovit på arbetet och anställda som stämplat in för varandra. Detta är något som Peter Gossas inte vill kommentera.

Mer läsning

Annons