Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

700 orsaker till att Sandviken förändras

Sandvikens ungdomar tvingas att flytta eller pendla. Männen blir arbetslösa. Nyinflyttade, välutbildade Sandvikenbor ställer nya slags krav på kommunen.
Några framtidsscenarier för Sandviken i spåren av att gamla jobb byts mot högkvalificerade nya jobb.

Annons

700 tjänster försvinner från Sandvik. Reaktionerna från allt från fack till kommun har varit måttliga på beskedet om att Sandvik kapar tjänster. Men i de 700 tjänsterna som försvinner finns 700 orsaker till att Sandviken håller på att förändras.

Gamla jobb försvinner och ersätts av nya, högkvalificerade jobb.

Maths Isacson – som har forskat i hur bruksorter påverkas i ett globaliserat samhälle – kan när Arbetarbladet ringer upp ge ett framtidsscenario för hur den utvecklingen kommer att påverka inte bara Sandvik utan även Sandviken.

– Det är ett stort dilemma för bruksorter där de så kallade enklare jobben försvinner. Många av ortens ungdomar tvingas bort, medan företaget tvingas rekrytera utifrån, säger han.

Svårt finna jobb

De ungdomar som inte har kapaciteten eller viljan att studera vidare får svårare att finna jobb på en ort med en så dominerande arbetsgivare som Sandvik. Istället tvingas många att flytta eller pendla, exempelvis till Gävle.

Till Sandviken kommer nya invånare som ställer helt nya krav på vad de vill ha av kommunen.

– De är inte en timid grupp. Men de är en bra kraft mot kommunerna och bidrar till att tänka nytt, säger Maths Isacson.

Risken finns att de nya invånarna och de gamla bildar två olika grupper som inte interagerar med varandra. I en sådan utveckling är det männen som riskerar att bli förlorare.

– Bland män finns en större ovilja mot att studera vidare.

En utmaning för Klas Palmér, s, och de andra i Kunskapsnämnden, som har sett denna tendens.

Tjejer breddar sökandet

– Vi märker att killar har svårare att komma in på sitt förstahandsval, och att de under senare år blivit utkonkurrerade av tjejer. Tjejerna har redan breddat sitt sökande. Det vi måste göra är att få killarna att bredda också.

Ett sätt att bemöta utvecklingen är att värdera upp kvalificerade yrkesutbildningar, menar Maths Isacson.

Klas Palmér:

– Gymnasieutbildningarna blir mer och mer kvalificerade. Där är fordonsprogrammet ett exempel, med mycket datorer och logistik.

Förstår förändringarna

Även om det är segt att uppgradera bruksmentalitet till en 2.0-version, tycker Maths Isacson att brukskommunerna i Sverige har blivit bättre på att förstå förändringarna.

– I början förstod man inte alls. Då trodde man att jobben skulle komma tillbaka. Men nu finns ett helt annat kulturellt klimat inom de flesta kommuner, även om det tar lång tid för en mentalitet att förändras.

Mer läsning

Annons