Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

75 brandmän kämpade mot lågorna

/

75 brandmän kämpade med att släcka den dramatiska storbranden på Sandvik. När läget såg som mörkast ut tog räddningsledaren Håkan Andersson beslut att kapade en bred fåra i taket för att begränsa eldens spridning.

Annons

När larmet kom att det brann i Sandviks lokaler för trådtillverkning skickade räddningstjänsterna i Sandviken och Storvik dit styrkor.

Snart kallades även brandmän från Gävle in, men framåt natten räckte inte ens det. Sammanlagt arbetade 75 brandmän från stationer i hela Gästrikland med branden inklusive Korsnäs och Sandviks industribrandkårer.

Branden startade i ett betningskar med lut och spred sig sedan upp i taket och det blev ett komplicerat släckningsarbete.

– Både storleken på byggnaden och att det fanns så pass mycket kemikalier i den innebar stora risker, berättar Håkan Andersson, som var räddningsledare på plats från torsdag kväll ända in på fredag förmiddag, då branden bedömdes vara under kontroll

Han berättar att man snabbt fick bygga upp en organisation som skulle klara den här typen av brand, bland annat fick man hjälp av experter från Sandvik, som bistod med information.

Eftersom det var kemikalier inblandade kunde brandmännen inte använda vatten för att släcka elden, vilket försvårade arbetet. I stället fick man först täcka över karet med en speciell filt.

Branden var först koncentrerad till ett hörn i bygganden, och bedömds ett tag vara under kontroll, men ökade sedan kraftigt i omfattning när elden tog ny fart efter en kraftig explosion vid två-tiden på natten.

– Det började falla ner glödande kol från taket och när vi sprutade med vatten droppade det ner på filten över karet vilket orsakade explosionen, berättar Håkan Andersson

Vid det laget fanns inga rökdykare eller andra personer inne i bygganden, släckningsarbetet skedde endast utifrån.

– Vi hade sett på rökgasen att något var på gång och hade utrymt.

I samråd med kemikalieexperterna gjorde Håkan Andersson bedömningen att gå ut med ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten), då man uppmanade invånarna i Sandviken att hålla sig inomhus eftersom man misstänkte att brandröken kunde vara giftig att andas in.

Klockan 03.35 ljöd tyfonlarmet över både Sandviken och Gävle.

– Bedömningen var att det fanns stor risk för människors liv ognaden, säger Håkan Andersson.

När branden spred sig snabbt i taket togs beslutet om att dra en begränsningslinje en bit bort i byggnaden – hit men inte längre.

– Vi kapade av taket cirka 50 meter in på objektet och kraftsamlade där.

Vid fem på morgonen fick arbetet effekt och varningen till allmänheten drogs tillbaka en timme senare. Läget var då under kontroll, även om taket rasat in, med bara mindre glödbränder.

Eftersläckningsarbetet fortsatte dock under hela fredagen. Sent på eftermiddagen skedde en överlämning till Sandviks industribrandkår.

Mer läsning

Annons