Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"800 jobb kan tas bort inom kommunen"

/
  • KÖR OBÄDDAT. Kommundirektören Svante W Nordh och kommunalrådet Peter Kärnström (till höger) måste skärpa sig. Det anser analystidningen Kommunexperten, som kritiserar kommunledningen för att i finansiella sammanhang vara trött, strulig och lite småslarvig.

Sandviken är en C-kommun med förutsättningar att snabbt bli en välskött A-kommun. Den bedömningen gör analystidningen Kommun - experten och pekar på att över 800 anställda kan tas bort.


– Det är lite trött och lite struligt. Vore det här mitt barn skulle jag be om skärpning, säger chefredaktören Hans Jensevik.

Annons

Kommunexperten är en analystidning som ägnar sig åt att göra grundliga, finansiella bedömningar av Sveriges kommuner.

– Vi kör inte med åsikter och tyckande och vi intervjuar inga kommundirektörer. Vi går bara på fakta, säger Hans Jensesvik.

I sitt senaste nummer ägnar Kommunexperten sex sidor åt Sandvikens kommun. Resultatet är nedslående – och uppmuntrande.

– Sandviken är i grunden en bra kommun med förutsättningar att inom ett par år blir en A-kommun om ansvariga politiker och chefer bara skärper sig och stramar upp ekonomistyrningen.

Bäddar inte sängen

Hans Jenseviks bild av Sandviken är en kommun där ledningen är trött, strulig och lite småslarvig.

– Min gissning är att de ansvariga i Sandviken är sådana som inte bäddar sängen och äter en ordentlig grötfrukost på morgonen.

Kommunexpertens starka rekommendation är att Sandviken ska skärpa ekonomistyrningen, börja spara mer och ställa högre vinstkrav på sina bolag.

I dag investerar kommunen för mer pengar än vad man sparar ihop, vilket innebär att det varje år finns ett behov av att låna mer.

800 anställda bort

Jämförelser med andra kommuner i länet visar, enligt Kommunexperten, att det är möjligt att pressa kostnaderna med 315 miljoner kronor varav 60 miljoner inom grundskolan, 45 inom den sociala omsorgen, lika mycket inom förskolan samt 35 vardera inom äldreomsorg och fritid.

Över 800 anställda skulle, enligt tidningen, kunna förklaras som övertaliga eftersom det borde finnas utrymme att minska personalen från 104 till 82 anställda per 1 000 invånare.

Ekonomichefen Kerstin Ryding säger att de egna finansiella analyserna delvis resulterat i samma slutsatser.

– Vi påtalar också att investeringstakten är för hög och resultatet för dåligt. Jag håller alltså med om vissa saker i analysen. Men jag är inte säker på att politiken håller med om allt.

Kerstin Ryding tycker annars att det är svårt att utläsa ur materialet vad Sandvikens siffror jämförts med.

– Det känns lite knepigt att de inte varit i kontakt med någon av oss innan de gjorde den här tidningen.

Annons