Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abbas har rätt till prövning i tingsrätten

För att ett överförmyndarskap ska upphöra måste beslutet omprövas i tingsrätten. Det enda som krävs för att det ska tas upp i rätten är att den person som ärendet gäller vill det.

Annons

Förvaltarskap är en ren tvångsåtgärd och det är därmed den mest omfattande formen av överförmyndarskap. Eftersom det anses vara en stor inskränkning av en enskild persons integritet prövas ärendet alltid av tingsrätten. Det är även där beslutet tas om överförmyndarskapet ska avslutas.

En sådan prövning kan exempelvis ske på skriftlig begäran av den enskilda individen som ärendet gäller. I det här fallet av Abbas Al Rashid själv. I tingsrätten skulle Abbas Al Rashid tilldelas en advokat som kan hjälpa honom att föra fram sin åsikt.

Ann-Chatrine Hjalmarsson som handlägger överförmyndarärenden på Sandvikens kommuns uppger att hon alltid upplyser personer som söker upp henne om hur de ska göra för att få förvaltarskapet ompröva i tingsrätten.

Faktum kvarstår dock att Abbas Al Rashids ärende inte kommit upp till prövning. Enligt honom själv har han inte fått den hjälp han behöver, varken av sin läkare, sin förvaltare eller av Sandvikens kommun.

– Det är inte alltid att den informationen vi ger blir förstådd av den som ringer, säger Anne-Chatrine Hjalmarsson som en generell kommentar som inte rör något enskildt ärende.

Mer läsning

Annons