Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abbas vill få kontroll över sin ekonomi

/
  • Meningslös kamp. 1 september i år får Abbas Al Rashid det intyg han begärt av sin läkare för att kunna bevisa för sin förvaltare att han är frisk och inte behöver någon överförmyndare. I princip det enda läkaren gör i sitt intyg är att referera till ett samtal han haft med förvaltaren. Det är Abbas Al Rashids upplevelse att han på så vis bollats fram och tillbaka i flera månader. Ingenting händer.

Abbas Al Rashid har varit svårt psykiskt sjuk i många år. Hans hälsotillstånd gjorde att han fick en förvaltare.
I dag mår Abbas mycket bättre och han vill få tillbaka ansvaret över sin egen ekonomi.
– Jag vill bli fri som människa, säger han.

Annons

Men trots att han bett om det har hans behov av överförmyndarskap inte omprövats.

Abbas Al Rashid flydde från krig i sitt hemland. När han kom hit led han av svårt trauma och fick diagnosen Posttraumatiskt stressyndrom. Under de 15 år han bott i Sverige har han fått vård och han har fortfarande sporadisk kontakt med psykiatrin. Men i dag är Abbas Al Rashid frisk.

– Sedan några år har jag haft ett bra liv, säger han.

Han har en tydlig struktur i vardagen och han har under lång tid arbetstränat, jobb som han har fått fina intyg ifrån.

– Av min läkare har jag också fått höra att jag är frisk.

Men Abbas Al Rashid har en stor dröm kvar att uppfylla. Han vill bevisa, för sig själv och sin omgivning, att han klarar av att sköta sin egen ekonomi. Att han klarar av att prioritera vad han ska lägga pengarna på när hans bidrag kommer från försäkringskassan.

– Jag är övertygad om att jag kan betala mina räkningar varje månad och jag har redan full koll på mina utgifter månad för månad, säger han och visar upp ett utdrag från banken på alla transaktioner från maj fram till och med oktober månad.

– Jag vet att jag har lite att röra mig med, men det skulle vara så skönt att kunna gå på kafé eller restaurang utan att behöva böna och be framför min förvaltare.

Därför har Abbas Al Rashid berättat för sin läkare att han vill att beslutet om överförmyndarskap omprövas. Svaret han fick var att han måste tala med sin förvaltare. När han gjorde det blev han återigen bollad tillbaka till läkaren. Längre än så har han inte kommit – trots att han även har varit i kontakt med överförmyndarenheten på Sandvikens kommun och framfört sin önskan. Nu känner sig Abbas Al Rashid helt knäckt.

– När jag har berättat för en vän om det här säger han att du lyssnar på samhället Abbas, men samhället lyssnar inte på dig. I två månader har jag kämpat för det här prövat, utan resultat. Jag mår väldigt dåligt av det. Allt känns så meningslöst, säger han och beskriver att han till exempel helt har tappat aptiten.

Han känner sig maktlös, men det skulle han inte behöva göra. Någon av alla de myndighetspersoner han varit i kontakt med den senaste tiden hade kunnat informera Abbas Al Rashid om att det enda som krävs för att tingsrätten ska pröva hans ärende är en skriftlig begäran från honom själv.

Mer läsning

Annons