Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Addici-anställda får inte stanna kvar

/
  • UNDERVÄRDERAD. Monika Dahlqvist är en av de Addici-anställda som nu får lämna Sandvik när företaget Coor tar över markservicen. Totalt blir ett 50-tal arbetslösa när deras jobb tas över av ny personal. Monika Dahlqvist tycker att företaget inte värderar deras yrkeskunskap.Foto: Emma Törnkvist
  • BYTER. Bevakningen är en del som berörs när Coor tar över efter Addici på Sandvik.

Om två veckor tar företaget Coor över all markservice på Sandvik från Addici.


Bara en bråkdel av de som tidigare arbetade hos Addici får behålla sina jobb.


– Vi känner oss skitförbannade och bittra! säger Sara, en av de berörda.

Annons

Nej, det är inte många av de som tidigare via Addici arbetat med markservice på Sandvik – till exempel bevakning, växel, lokalvård med mera – som får behålla sina jobb. Endast 10–15 stycken går vidare när nu företaget Coor, om två veckor, tar över driften. Totalt har cirka 70 personer direkt varit anställda via Addici, och bland underleverantörer som berörs av skiftet handlar det om cirka 120 personer. 15–20 personer som tidigare har jobbat hos andra underleverantörer får nu i stället jobb hos Coor.

Nya personer kommer och tar över de tidigare anställdas arbetsuppgifter. Bland de som nu får lämna sina arbetsplatser är bitterheten stor.

– Det kändes väldigt förnedrande att behöva gå till Arbetsförmedlingen och söka det jobb man redan har i konkurrens med hur många andra sökande som helst, säger Sara, en som berörs av skiftet och som vill vara anonym.

Övertagandet sker av ekonomiska skäl, och anledningen är inte att Sandvik är missnöjd med hur Addici och deras personal har skött verksamheten.

Monika Dahlqvist jobbar i växeln och får inte arbeta kvar, och hon känner att företaget undervärderar deras yrkeskunskap.

– Bara tre telefonister kommer att jobba kvar från de som jobbar nu. De som tar över har ingen upplärningstid, och de har ingen kunskap om Sandvik.

Hon är besviken på att de anställda själva har fått ta initiativ för att få till stånd ett informationsmöte med Coor.

Några av dem som har erbjudits att behålla sina arbeten har fått gå ner i lön, vad Arbetarbladet erfar, men enligt Coor rör det sig inte om en generell lönesänkning.

Kontraktet som Addici nu miste till Coor omförhandlas igen om fem år – då kan de som nu har fått behålla sina arbeten få söka om dem igen, om ett annat företag kan lägga ett billigare bud.

De som inte fick behålla sina arbeten ställer sig nu frågande till hur Coor ska kunna ta över markservicen på Sandvik. De tror att det kommer bli stor oreda på företaget. Men Hans Josefsson, affärsenhetschef på Coor, är inte orolig för att företaget inte ska klara av skiftet.

– Nej, jag känner mig väldigt trygg, vi har rekryterat personal till alla tjänster och har utbildat dem.

Sara heter egentligen någonting annat.

Annons