Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Affären kräver mycket kunnande

Sandvik Materials Technology (SMT) har cirka 250 medarbetare som jobbar med att utveckla, tillverka och sälja produkter som bygger på pulvertekniken.

Annons

– Pulveraffären blir aldrig gigantisk om man ser till antalet anställda men den är väldigt kompetensintensiv, säger Mats Gunnarsson, ansvarig för strategisk affärsutveckling och ”pulveraffären” inom SMT.

Det började på 1980-talet då Sandvik köpte utvecklingsbolaget Osprey i Wales.

Under de senaste åren har SMT:s utveckling och affärer med pulverprodukter ökat betydligt.

Anläggningen i Wales har allt mer inriktats på tillverkning av produkter av finare pulver, för bland annat elektronik och rymdindustri.

I Surahammar tillverkas produkter av grövre pulver, som används i bland annat olje- och gasindustrin.

I slutet av förra året skrev SMT och det amerikanska bolaget Carpenter Technology ett avtal om samarbete kring kring utvecklingen av pulvertekniken.

Carpenter hade sedan tidigare levererat pulver till Sandvik från sin anläggning i Torshälla, främst för tillverkning av produkter till olje- och gasindustrin.

Lika och olika

De båda bolagen liknar varandra när det gäller sättet att jobba med forskning, utveckling och marknad. Däremot är de inriktade på olika produktområden och kundkategorier.

– Vi passar bra ihop. Tillsammans kan vi driva utvecklingen snabbare, säger Mats Gunnarsson.

I Sandviken finns pilotanläggningen där material, produkter och olika användningsområden testas. I Pune i Indien finns en mindre forskningsenhet för pulvertekniken.

SMT har också en enhet för pulveraffären i Stavanger i Norge och specialister i Houston (USA), Sao Paolo (Brasilien), Singapore och Shanghai (Kina).

Mer läsning

Annons