Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke Söderman från Sandviken kritisk mot S-nomineringar

Han hade hoppats få in en riksdagsledamot från Sandviken. Nu är Åke Söderman, ordförande för arbetarekommunen i Sandviken, kritisk till förslaget till Socialdemokraternas riksdagslista.

– Jag tycker man borde ha tagit hänsyn till vad medlemmarna i Sandviken tycker, säger han.

Annons

I dag har Gävlesborgs socialdemokrater fem ordinarie platser i riksdagen.

Det innebär att någon av Sandvikens kandidater borde ha bland de fem främsta namnen från länet för att ha en rimlig chans att ta sig in i riksdagen. I stället återfinns den första Sandvikenbon på niondeplats, Åke Söderman själv.

– För min personliga del spelar det ingen roll. Jag har ett toppenjobb som ombudsman på ABF. Men vi tycker helt enkelt att det inte är bra att vi inte finns på valbar plats. Det är något knepigt att Sandvikens namn kommer först på nionde plats, säger han.

Men han är egentligen ännu mer kritisk till att valberedningen helt har struntar i den rangordning av de lokala kandidaterna som medlemmarna i Sandviken hade gjort.

Efter deras röstning toppades den manliga listan av Åke Söderman, med Robert Sten som andra namn och Magnus Höijer som tredje.

Valberedningen däremot satte tredjenamnet främst och petade nummer två långt bak på den totala nomineringslistan.

Det stod klart i fredags när Socialdemokraternas valberedning presenterade listan, som nu ska ut på remiss till de tio arbetarekommunerna i länet. Listan spikas på partidistriktets valkonferens 28 november.

Mer läsning

Annons