Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare vill videoförhöra de utsatta flickorna

/

Åklagaren har bestämt att de två småflickor som trakasserades på Nya Bruket i helgen ska höras med hjälp av video och särskilt utbildade poliser.

De inblandade ungdomarna som utsatte elvaåringarna för rasistattacken, är ännu inte identifierade.

Annons

Det var i lördagskväll som två elvaåriga flickor stoppades och blev påhoppade av fyra äldre ungdomar, som hotade dem, spottade på dem och kallade dem svartskallar innan de skräckslagna lyckades springa hem till bostaden på Nya Bruket och sätta sig i säkerhet.

Ungdomarna, två flickor och de två pojkar i 14–15-årsåldern, är ännu inte identifierade. När elvaåringarna och deras pappor gjorde polisanmälan tidigare i veckan lämnade de ett förnamn på en av ungdomarna.

– Vi har stora förhoppningar om att kunna lösa det här, säger Börje Hjelm, förundersökningsledare på polisen i Sandviken.

Eftersom händelsen rubriceras som förolämpning och har rasistiska förtecken har en åklagare redan kopplats in. Det gör man alltid vid den här typen av brottsmisstankar.

Åklagaren har nu begärt att elvaåringarna ska videoförhöras av utbildade expertpoliser från enheten för familjevåld. Anledningen är att det handlar om barn och att man då måste genomföra förhöret på ett speciellt sätt.

Ett videoförhör kan också komma att spelas upp för rätten om det blir aktuellt med en rättegång. Så unga barn hör man vanligtvis inte i domstol.

De fyra ungdomarna som gav sig på elvaåringarna misstänks för ofredande, olaga hot, ringa misshandel och även förolämpning.

Eftersom de ännu inte är identifierade vet man inte om de fyllt 15 och är straffmyndiga.

Mer läsning

Annons