Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren nöjd med domarna

Åklagaren Peter Helsing är nöjd med domarna mot de Sandvikanställda. De tre som frikänns hade den svagaste bevisningen mot sig. Han fick också gehör för sitt krav på att två av de dömda blir av med stora summor pengar till staten. Det handlar om en ganska ny lagstiftning som säger att brottslingar kan bli av med pengar som kan antas ha förtjänat via brott.

Annons

Av de 13 åtalade är det tre Sandvikanställda som frikänns helt. Mycket tyder på deras skuld också, men bevisen räcker inte. Av de dömda är flera ostraffade tidigare. Det leder till att deras straff på några månaders fängelse omvandlas till villkorliga domar, i flera fall kombinerade med samhällstjänst.

Ingen av de dömda jobbar längre kvar på Sandvik. Flera av dem slutade i samband med neddragningarna för ett par år sedan, och har sedan inte återanställts.

Använde ny lag

Åklagaren använde sig av en ny lag som säger att pengar och egendom som tillhör en dömd kriminell kan förverkas av staten utan att det finns entydiga bevis för att de har stulits. Det räcker med att åklagaren kan visa att det är mer troligt att de har tjänats in olagligt, än att det är lagliga inkomster.

Skrothandlaren från Uppland blir av med en halv miljon kronor. Men kravet ställs mot hans företag. Domstolen fann att det skulle bli en orimlig belastning att ta pengarna från hans privatekonomi.

Även den 41-årige hälaren uppfyller kraven på förverkande. Men tingsrätten avstår från kravet, eftersom det skulle drabba honom orimligt, i kombination med det långa fängelsestraff han avtjänar. Däremot blir han av med 340 000 kronor som hittades i hans kassaskåp. Kronofogden har redan tagit pengarna som nu kan användas till skadeståndet till Sandvik.

Mer läsning

Annons