Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren ville häkta – men XL-brännaren försattes på fri fot

/
  • Mannen dömdes 2012, bland annat för att ha satt eld på XL- Bygg i Sandviken

Åklagaren yrkade på häktning för mordbrand, men domstolen släppte mannen som misstänks ha startat branden utanför Högbo Ridklubb.

Annons

Mannen i 30- årsåldern har varit anhållen misstänkt för att ha anlagt branden utanför ridskolan i Högbo.

Under lördagseftermiddagen hölls häktningsförhandlingarna vid Gävle tingsrätt. Åklagare Birgitta Fernlund yrkade på att mannen skulle häktas för mordbrand och allmänfarlig vårdslöshet.

Men domstolen tyckte inte att det fanns sannolika skäl till att häkta honom för mordbrand. Därför försattes mannen på fri fot.

Det brann i skog och gräs när polis och räddningstjänst kom till Högbo Ridklubb. Mannen påträffades vid platsen och medgav i förhör att han hade del i hur branden uppstått. Men elden orsakade inga större skador.

Redan 2012 dömdes mannen som nu är i 30- årsåldern till två års fängelse för att ha startat nio bränder i Sandviken. Bland annat på XL- Bygg.

– Jag ville väl ha lite uppmärksamhet, att det skulle stå något om det i tidningarna, sade han under rättegången den gången.

Han genomgick en stor rättspsykiatrisk undersökning, som visade att det inte fanns några juridiska skäl till att döma honom till fängelse. Däremot framgick det under rättegången att mannen har en bristande utveckling och ett nedsatt omdöme.

En slutsats i psykundersökningen var att det fanns en stor risk för återfall i brottslighet. Mannens advokat den gången, Bengt Hennel, hänvisade till undersökningen och hävdade att domstolen mycket väl kunde döma till skyddstillsyn och psykiatrisk vård i stället för fängelse.

Åklagare Birgitta Fernlund kommer överklaga utfallet av lördagens förhandlingar, troligtvis i morgon måndag.

LÄS OCKSÅ: XL-brännaren i Sandviken anhållen – misstänks för skogsbranden i Högbo.

LÄS OCKSÅ: Domen: två års fängelse

Mer läsning

Annons