Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiehandeln ökade i juli - Sandviks aktie sålde bäst

/

Aktiemarknaden fortsatte att locka småspararna i juli. Under månaden gjordes 36 000 aktieaffärer per dag hos nätmäklaren Avanza. Sandvik var den mest köpta aktien.

Annons

Aktiehandeln ökade med 13 procent jämfört med samma månad i fjol.
– Det är förvånansvärt många affärer med tanke på att vi hade en så jobbig vår där det gick ned. Juni var riktigt hemskt. Då trodde jag att alla skulle gå och gömma sig eller ligga i hängmattan. Men det gjorde man inte. Det var nog mycket tack vare att folkaktierna hämtade sig så starkt, säger Avanzas sparekonom Claes Hemberg till TT.Folkaktierna, med minst 100 000 aktieägare, steg i snitt med fem procent på börsen i juli. Stockholmsbörsen som helhet gick upp med en procent under samma tid. Astra Zeneca och Scania klättrade med 16 procent vardera i juni.
– Många av folkaktierna är verkstadsbolag och banker. Man har även köpt på sig Astra Zeneca. Det är en typisk aktie som är känd för att vara bra när det är oroligt på börsen, säger Hemberg.


SEB var upp med 12 procent, Swedbank med nio procent och Handelsbanken med åtta procent sedan kvartalsrapporterna tickat in bättre än förväntat. Desto lättare att hålla sig för skratt hade aktieägarna i Billerud och Volvo. De fick se sina investeringar minska med 13 procent respektive en procent i juli. Telia Sonera steg med fyra procent, men är ändå en av de mest sålda aktierna.
Oro
– Man sålde Ericsson och Telia Sonera som var sådana besvikelser i juni när Ericsson kom med katastrofsiffror och budet inte gick igenom på Telia, säger Hemberg.
Samtidigt har det senaste årets börsoro inte passerat småspararna obemärkt. Stockholmsbörsen pekar ned med 20 procent sedan årsskiftet.
– De känner av oron. Det lockar dem säkert att titta över sin aktier. Nervositeten för vart börsen är på väg märker vi bland spararna, säger Hemberg.

Mer läsning

Annons