Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Aktiv fika med historisk inramning

/
  • AKTIV FIKA. Bosse Bylund driver Kvarnbackens kaffestuga och det har han gjort ända sedan början på 1960-talet.
  • LANTLIG IDYLL. Kvarnbackens kaffestuga har en naturskön trädgård uppdukad med bord och stolar.
  • LANTLIG IDYLL. Kvarnbackens kaffestuga har en naturskön trädgård uppdukad med bord och stolar.
  • MÄTTANDE TILL KAFFET. Räkmacka ska man äta om man fikar på Kvarnbacken i Storvik. Det snålas inte på räkor, äggskivor eller majonnäs.
  • SAMLINGAR. Skulle det börja regna finns det möjlighet att ta med kaffekoppen inomhus. Här är väggarna prydda med historiska föremål.
  • AKTIV FIKA. Bosse Bylund driver Kvarnbackens kaffestuga och det har han gjort ända sedan början på 1960-talet.
  • UNIK MINIGOLFBANA. Bakom Kaffestugan på Kvarnbacken kan man spela minigolf på kvällstid. Banorna är hemmabygge med både rabatter och stenrös som gör bangolfen mer äventyrlig.
  • PRYLTOKIG. Bosse Bylund som äger och driver Klockarbackens kaffestuga i Storvik blir besviken om gästerna missar museiutställningen. Här finns fascinerande historiska ting sedan början på 1900-talet för beskådning.
  • VANLIGT BRYGGKAFFE. Här ska det inte vara kaffe latte eller espresso. Kvarnbacken i Storvik är en kaffestuga och inget annat.
  • STAMMIS. Göran Eriksson från Kungsgården är van gäst på Kvarnbacken. Han vet också vad man ska beställa här: Räksmörgås.

På Kvarnbacken i Storvik bjuds på mer än bara räkmacka och kaffe. I det intilliggande museet finns ting från 1900-talets början och på baksidan av huset finns en unik minigolfbana.

Annons

Enligt Kvarnbackens stamgäster är det räkmacka man ska äta när man kommer hit. Göran Eriksson från Kungsgården ta sig en några gånger varje sommar.

– Nu tänkte jag åka till Malmjärn och bada, men det passade bra med en macka först.

– Ja, det har blivit så, säger Bosse Bylund som äger och driver rörelsen apropå den storsäljande räkmackan.

Men ska han själv beskriva sitt fik så är det inramningen med museiföremål som hamnar i centrum.

– Det är personligt inrett, jag har samlat på grejer sedan 40-talet och allt finns här, säger han och drar med oss ner i källaren, det intilliggande museet och runt på tomten. Överallt finns mängder av historiska föremål att upptäcka.

Bosse Byman har haft Kvarnbacken sedan början på 1960-talet. Han är själv pryltokig och samlar på allt som är gammalt. Allra kärast är bilarna som han äger, en är från 1912 och den kör han fortfarande omkring i.

Varje tisdag under sommaren är det också stor motorträff på gården. Det är också då det är mest folk på kaffestugan som inte ska förväxlas med ett kafé.

– Inget latte eller vad det heter, det får andra stå för. Här kör vi gamla stilen rakt igenom, säger Bosse Bylund.

Inga nymodigheter alltså, därför gäller det att ta med sig kontanter. Dessutom behöver du gott om tid. Du ska inte bara hinna med att fånga sommaren med fika på terrassen, omsluten av blommor, surrande bin och citronfjäril. Framåt kvällen är också minigolfbanan öppen.

Den bör inte missas. Insprängd i berg och rabatter på höjden bakom kaffestugan finns unika banor som inte går att hitta någon annanstans.

Mer läsning

Annons