Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldre i Österfärnebo ska inte drabbas

/
  • STÄNGER SNART. Distriktssköterskan Ulrika Lännerström är orolig för att ökade hembesök kommer att påverka personalens arbetsmiljö. Hon hoppas ändå att invånarna i Österfärnebo väljer att lista sig i Hedesunda och inte i Sandviken.

Gamla i behov av täta provtagningar ska inte behöva vara oroliga för nedläggningen av Färnebo hälsocentral.
Det beskedet ger enhetschefen Lotta Söderberg.
– Min inställning är att vi får bli mer generösa med hembesök i stället, säger hon.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat kommer Färnebo hälsocentral av allt att döma att försvinna efter årsskiftet.

Verksamheten slås ihop med den i Hedesunda och ortsborna får bege sig dit. Bakgrunden är att enhetschefen för centralerna anser att det inte finns underlag för att driva båda vidare med tanke på de krav som ställs i det nya hälsovalet.

Har protesterat

Utvecklingsgruppen för Österfärnebo har protesterat i ett brev till landstingsledningen. Oron är särskilt stor för hur gamla människor som ofta behöver vårdkontakter ska påverkas. De får längre till sin hälsocentral och bussförbindelserna är inte de bästa.

– Det är klart att vi känner med patienterna. Men de kommer att kunna träffa samma personal som tidigare, även om de nu ska jobba i Hedesunda, säger Lotta Söderberg.

Provtagning hemma

Hon betonar också att det redan i dag finns möjlighet till både hemsjukvård och hembesök. Hemsjukvården omfattar i regel äldre människor med många sjukdomar. Hembesök kan göras även hos mindre vårdkrävande patienter, till exempel för att hjälpa till med att ordna tabletter i dosetter.

Lotta Söderberg tror att även provtagningar för att kontrollera doseringen av det blodförtunnande medlet Waran kan göras via hembesök.

– Vi tar redan en del av de här proverna i hemmet, säger hon.

Men för personalen kan det innebära arbetsmiljöproblem, befarar distriktssköterskan Ulrika Lännerström på Färnebo hälsocentral.

– Vi kommer att få jobba jättemycket via bil. Vi som bor i Österfärnebo får först åka till Hedesunda i våra privata bilar och sedan ta oss tillbaka till Österfärnebo på hembesök. Proverna ska sedan skjutsas till Hedesunda senast vid lunch, där en bil hämtar dem för vidare transport till Gävle, säger hon.

Taxiresor

För patienter som behöver uppsöka hälsocentralen och varken kan använda buss eller bil återstår sjukresa med taxi. Det kräver kontakt med antingen sjukvården eller sjukreseenheten och kostar 100 kronor i egenavgift enkel resa.

Mer läsning

Annons