Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen erbjöd Jette gammal lösning

/

Äldreomsorgen erbjöd under onsdagen cancersjuka Jette Schmidt att få komma hem och vårdas hemma, med hemtjänst varannan timme.

– Men det är samma lösning som tidigare. Och jag kände mig inte trygg, jag vill komma hem och få personlig assistent dygnet runt, säger Jette själv, som då hellre stannar på korttidsboendet Rosengården.

Annons

Efter Arbetarbladets artiklar om cancersjuka Jette skickade äldreomsorgsförvaltningens chef Karin Jonsson och Torbjörn Rönnkvist (S), ordförande i äldreomsorgsnämnden, under onsdagen ut ett pressmeddelande där man meddelade att Jette skulle få komma hem och erbjudas vård i hemmet.

Beskedet var att hon skulle få vård varannan timme i hemmet av hemtjänsten. Alltså precis samma lösning som Jette bara för någon vecka sedan ratat.

– Jag behöver mer hjälp. Hemtjänsten är ju inte där alltid när jag behöver det. Och jag kan ju inte planera när jag ska gå på toaletten till exempel, säger 51-åriga Jette som drabbats av cancer som nu spridit sig till skelettet.

– Jag valde ju att komma hit till Rosengården för att det inte fungerade med hemtjänst varannan timme, säger hon förtvivlat och menar att hon inte känner sig trygg med hemtjänst.

Jette vill ha en personlig assistent och vård i hemmet dygnet runt och därmed också kunna få en fin sista tid tillsammans med sin 15-åriga son.

– Och vi vet att hon helst av allt vill ha en personlig assistent, men det är utanför våra befogenheter, säger äldreomsorgsnämndens ordförande Torbjörn Rönnkvist (S) och förklarar att äldreomsorgen, enligt socialtjänstlagen, endast kan besluta om hemtjänst.

– Och varannan timme är det mesta vi kan bevilja, säger Rönnkvist.

I frågan om en personlig assistent är det upp till Försäkringskassan (om den sjuke behöver hjälp i mer än 20 timmar per vecka) och handikappomsorgsförvaltningen (om hjälpen är mindre än 20 timmar). Därför besökte handläggare från både Försäkringskassan och handikappomsorgen Jette under onsdagen.

Nu ska Jettes behov gås igenom av handläggarna och med hjälp av ett läkarutlåtande ska sedan handläggarna göra en bedömning.

– Och att få in allt underlag som krävs för att kunna besluta i sådana här ärenden kan tyvärr ta tid, säger Peter Olofsson som är chef för handikappomsorgen i Sandviken.

Men Jette som inte vill flytta hem och bara få hjälp varannan timme har inte så mycket tid och hoppas nu på ett snabbt beslut om en personlig assistent.

– Jag hoppas det går fort, och så länge väntar jag hellre här på Rosengården, säger hon.

Annons