Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgen mister flera tjänster

Elva arbetsplatser inom äldreomsorgen i Sandviken får minskad bemanning vid en omfördelning i höst. Övriga tio får en utökning.
– Det är som att ta från fattiga och ge till ännu fattigare så att alla blir lika fattiga, säger Annika Stadin, Kommunal.

Annons

Direkt efter semestern får personalen inom äldreomsorgen besked om vilka som blir vinnare respektive förlorare vid den omfördelning som ska genomföras efter vårens arbetstyngdsmätning.

Färre timvikarier

Protokollet från förhandlingarna mellan arbetsgivare och fack är ännu inte undertecknat och på äldreomsorgsförvaltningen lämnade man i går inte ut några uppgifter om hur enskilda arbetsplatser påverkas.

– Men det blir inga dramatiska omkastningar. Det blir högst två personer mer eller mindre på varje enhet, säger äldreomsorgschefen Olle Westling.

Omfördelningen är en följd av det sparpaket som äldreomsorgsnämnden beslutade om i april och som bland annat innebär att antalet timvikarier ska minskas med motsvarande 20 tjänster.

– För att kunna ställa krav på minskad användning av vikarier måste vi se till att förutsättningarna i grunden är så lika som möjligt så att det blir rättvist, säger Olle Westling.

Omfördelningen genomförs som ett nollsummespel där utökningar på äldreboende och hemtjänstgrupper med högst vårdtyngd i förhållande till antal anställda får personal från arbetsplatser där trycket är mindre.

I första hand ska omflyttningarna ske på frivillig basis. I andra hand blir det de sist anställda som måste byta arbetsplats.

”Jättetufft överallt”

Fackorganisationen Kommunal krävde vid förhandlingarna att nödvändiga utökningar ska genomföras utan motsvarande neddragningar på andra arbetsplatser.

– Det är redan jättetufft överallt. Det här blir som att ta från fattiga och ge till ännu fattigare så att alla blir lika fattiga, säger Annika Stadin.

Från Kommunals sida kräver man nu ett tydligt besked från de politiskt ansvariga om vilken vårdnivå de förväntar sig när bemanningen minskar samtidigt som behovet ökar.

– Politikerna måste tala om var de vill lägga ribban för äldreomsorgen i Sandvikens kommun. Personalen går redan på knäna.

En konsekvens av de pågående neddragningarna är att kommunen inte längre lever upp till det politiska löftet om att ingen anställd ska behöva arbeta mer än varannan helg.

På ett tiotal arbetsplatser tvingas personalen i dag arbeta antingen extra helgdagar eller delade turer.

– Det är rena 1700-talet, säger Annika Stadin.

Annons