Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åldring glömdes bort – fick sitta i rullstol hel natt

När personalen kom på morgonen satt den dementa åldringen i sin rullstol. Sängen var orörd. Det visade sig att de som jobbade på kvällen innan hade glömt bort att lägga personen.

Händelsen har nu utretts som ett missförhållande i vården efter en lex Sarah-anmälan.

Annons

Det var i somras som en vikarie inom äldreomsorgen kom in till en dement omsorgstagare och upptäckte att sängen stod orörd. Hon misstänkte att den som bor i rummet inte hade legat där under natten.

Vikarien kontaktade enhetschefen, som i sin tur pratade med nattpersonalen.

De som hade jobbat på natten bekräftade att de glömt bort att lägga personen vars kön hemlighålls i den delvis sekretessbelagda utredningen.

Mycket att göra

Förklaringen var att de hade haft så mycket att göra den aktuella natten, bland annat på grund av att de vårdade en person som var döende. På grund av sin demens kunde den rullstolsburna inte heller själv inte kalla på hjälp

Enligt vad personalen kunde se i efterhand hade den bortglömda åldringen inte tagit skada av att bli sittande i stolen en hel natt. Personen visade inga tecken på varken trötthet, irritation eller skadligt tryck på huden.

Med anledning av det inträffade fick enhetschefen på äldreboendet i uppdrag att se över möjligheten att förstärka bemanningen för kvällsarbetet.

Enhetschefen fick också i uppdrag att tillsammans med medarbetarna skapa bättre rutiner för att försäkra sig om att insatser inte blir bortgömda i framtiden.

Mer läsning

Annons