Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alexander startar nätverk: Romer måste få upprättelse

/
  • Än i dag diskrimineras många romer i Sverige. Utanförskapet gör att många mår dåligt och hamnar i riskzonen för att hamna i drogmissbruk. Alexander Johansson Faltin, 24 år från Storvik, började med droger redan vid nio års ålder. Nu har startat nätverket Oberoende Romanifolket som vill sprida kunskap och förhindra fördomar.

I Gästrikland bor ungefär 1 000 romer. Fortfarande i dag möter många av dem fördomar och diskriminering.

– Romanifolket måste få upprättelse, säger Alexander Johansson Faltin som startat nätverket Oberoende Romanifolket.

Annons

Resande, tattare, zigenare. Genom århundradena har romerna kallats för många olika saker. Men trots att de varit en del av den svenska historien i 500 år finns inte mycket nedskrivet om dem i historieböckerna.

– Nu behöver vi få hjälp att bevara vår kultur och vår historia som på grund av all förföljelse håller på att dö ut, säger 24-åriga Storviksbon Alexander Johansson Faltin.

Tillsammans med sin farbror i Gävle startade han i december Oberoende Romanifolket – första vandringens romer-carlo.

– Allmänheten behöver få kunskap om vår folkgrupp. Vi behöver inte lära oss svenska och vi vet hur man söker ett jobb. Vi har varit här i 500 år och firar jubileum i år. Ändå finns så mycket okunskap och fördomar, berättar han.

Jubileumet (Lattjo 500 bassj) vill den nya föreningen uppmärksamma genom en kulturell manifestation med föreläsningar och musik i Gävle antingen i april eller juni. Medlemmarna håller just nu som bäst på att ragga sponsorer.

– Vi tänkte först kalla det för ”Vi som överlevt i 500 år”, men det blev för bittert. Lattjo 500 bassj (Roligt 500-år) har en trevligare klang, berättar Alexander Johansson Faltin.

Det har dock inte varit några lätta århundraden. Romernas historia har präglats av etnisk rensning, ”tattarinventeringar”, tvångssteriliseringar, tvångsplaceringar av barn och andra övergrepp.

Och trots att de i dag har status som nationell minoritet i Sverige med särskilda rättigheter gällande språk och kultur upplever många fortfarande att de blir illa behandlade.

– Jag har själv råkat ut för det. I ettan i Stockholm fick jag sitta längst bak i klassrummet med ryggen mot fröken för att hon inte tyckte att jag var värdig att titta henne i ögonen.

– Jag har också vänner som nekas att komma in i affärer när de har finkläder på sig.

Alexander Johansson Faltin berättar att utanförskapet gör att många romer mår dåligt psykiskt, vilket gör att de hamnar i riskzonen för att hamna i drogmissbruk. Själv började han med droger redan vid nio års ålder.

Nu har han dock varit fri från missbruket i fyra år och arbetar på RFHL (Riksförbundet för hjälp åt narkotika och läkemedelsberoende) i Gävleborg.

På senare tid har röster höjts för att staten borde tillsätta en sanningskommission om övergreppen mot romerna.

– Det är ett både bra och dåligt förslag. Som jag ser det riskerar det att riva upp väldigt många gamla sår. Men på något sätt måste romanifolket få upprättelse, säger Alexander Johansson Faltin.

Mer läsning

Annons