Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla som vill hoppa och göra trix ska landa mjukt

Kungsberget satsar på större hopp och nytänkande i vinterns backar.
En nyhet är en gigantisk luftkudde där skidåkare och brädåkare kan landa mjukt.

Annons

Kungsbergets stora förvandling är i full gång, men det är inte bara stugorna som blir nya i år. Alla som vill hoppa och göra trix ska nu kunna landa på en stor luftkudde, en så kallad Big air bag i anläggningens snowpark. Den fungerar som ett landningsområde efter hoppet och det ska gå att hamna där på alla möjliga sätt utan att skada sig.

– Självklart finns det alltid risker, men vi hoppas att var och en är medveten vad de är kapabla att göra för olika slags trix, säger Stefan Alanärä, anläggningsansvarig i Kungsberget.

Kudden är byggd så att när man landar säckar kudden ihop och släpper ut luft och när åkaren glider av fylls den snabbt med ny luft så att nästa åkare kan landa. Detta för att skapa ett rullande system så att det går smidigare och fortare att åka.

Idén kommer från ett par snowboardåkare som ville kunna träna freestyle-åkning utan att riskera benbrott och andra skador.

Luftkudden ska placeras i slutet av den stora parken och är till för vilken åkare som helst, nybörjare som erfaren.

Kungsberget har tidigare år blivit utnämnd till en av Sveriges bästa snowparks, vilket de lokala åkarna inte riktigt håller med om.

– Parken behöver större hopp och mer variation och någonting nytt. Jag ser fram emot hur de kommer att bygga upp parken i år, säger skidåkaren Marcus Odlander, 17 år som åkt i Kungsberget många säsonger.

Kungsberget planerar att på längre sikt bygga en draglift för de åkare som för det mesta håller till just i parken.

– I vinter kommer vi också att flytta småhoppen till barnbacken och i restaurangbacken blir det en lite tuffare stil med railar, berättar Stefan Alanärä.

Mer läsning

Annons