Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allokton begärt i konkurs efter schism

/
  • Alloktons fastigheter i Sandviken. Sandvikenhus vill ogärna köpa tillbaka fastigheterna runt  Knuten, i Vallhov och på Köpmangatan.

Länge krisdrabbade fastighetsbolaget Allokton är nu begärt i konkurs.
Den som lämnat in konkursansökan är Anders Johnson, själv representant för en av företagets båda huvudägare.
Bakgrunden är en intern schism inom ägarsfären om en fastighetsaffär i Sundsvall.

Annons

Allokton är efter en storaffär med kommunen för sex år sedan den största privata fastighetsägaren i Sandviken med 450 lägenheter och 42 affärslokaler.

Spekulationer

Under det senaste året har det spekulerats i att det börsnoterade företaget är på väg att gå i konkurs. Aktiekapitalet är också förbrukat enligt en kontrollbalansräkning och ett rekonstruktionsförsök pågår.

Efter beskedet i förra veckan om att en planerad försäljning av bolaget till ett stort engelskt fastighetsbolag spruckit, kommer nu nästa smäll.

Lämnat in konkursansökan

Anders Johnson har hos Stockholms tingsrätt lämnat in i en begäran om att Allokton AB ska försättas i konkurs. Det är samma Anders Johnson som tidigare framträtt som representant för de i övrigt hemliga personerna bakom Hollandsbaserade Allokton Coöperatie U.A, en av Alloktons två huvudägare med 26 procent av kapitalet och 40 procent av rösterna.

I samband med en fastighetsaffär i Sundsvall förra hösten ska Anders Johnson ha betalat en handpenning på 2 miljoner kronor till Allokton. När köpet sedan hävdes för att villkoren inte uppfyllts, fick han inte tillbaka pengarna.

Jakob Johansson, Alloktons andre huvudägare, bestrider i ett pressmeddelande kravet på återbetalning och tillbakavisar den konkursansökan som inlämnats. Enligt pressmeddelandet kan det bli aktuellt med skadeståndansökan mot Anders Johnson.

Funderar över vad som händer

Mårten Gulin vid Hyresgästföreningen har redan börjat fundera över vad som kan hända efter en konkurs.

– Att försäljningen spruckit och att konkursansökan är inlämnad låter inte alls bra för Sandviken. Jag vet inte vem som kan kliva in och ta över. Det är ett så stort bestånd det handlar om att det krävs en del muskler för att klara av det.

Vill inte köpa tillbaka

Håkan Bengtsson, Sandvikenhus styrelseordförande, säger att det kommunägda bostadsföretaget inte har något intresse av att köpa tillbaka fastigheterna som 2004 såldes till Allokton.

– Uppstår det en situation där det inte finns något annat vettigt alternativ måste vi kanske av omtanke om hyresgästerna fundera över det. Men för oss är det inte skarpt läge än.

Mer läsning

Annons