Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allokton hotas bli tvångsförvaltade

I Sandviken har länge krisdrabbade Allokton nyligen haft så stora betalningssvårigheter att hyresgästerna riskerat att få vattnet avstängt.
I Stockholm förbereder Hyresgästföreningen nu en ansökan om tvångsförvaltning av företagets fastigheter.
Men enligt senaste kvartalsrapporten har Allokton gjort ett trendbrott och redovisar en liten vinst.

Annons

Det är inte bara i Sandviken som Allokton, känt för sin extremt höga belåning, har problem med att sköta om sina hus och betala sina räkningar.

Även i Sundsvall hotades hyresgästerna av att få vatten och värme avstängt sedan det kommunägda energibolaget regelmässigt fått vänta på betalningarna. Där slutade det med att Allokton i somras sålde sina fastigheter med förlust i ett läge då bolaget hade akut behov av att stärka sin likviditet.

– Vi var motståndare till att Allokton skulle få tillstånd att köpa husen i Sundsvall. Vi ansåg inte att de var tillräckligt seriösa. Den som köper hyreshus måste ha muskler att förvalta dem på ett bra sätt. Det har inte Allokton och det får hyresgästerna betala för, säger Bengt Öhman, som arbetar med tvångsförvaltning hos Hyresgästföreningen.

Osunt lite pengar till skötsel

I Stockholm är det nu aktuellt med ett sådant ärende sedan Allokton låtit förfallet i ett område i Huddinge gå så långt att fasaderna riskerar att rasa ihop.

– När vi drev ärendet förra året lät de ambitiösa och ville själva ha rätsida på problemen. Men sedan har det inte hänt så mycket. Nu förbereder vi ett flertal åtgärdsförelägganden. Hjälper inte det kan det bli aktuellt med tvångsförvaltning.

Av hyresgäster och branschbedömare har Allokton ofta kritiserats för att låta en osunt liten andel av hyrespengarna gå till underhåll och skötsel.

Företagsledningen har en annan uppfattning. I rapporten för årets andra kvartal skev vd:n Anders Wehtje i en kommentar att kostnaderna i förvaltningen generellt är för höga.

– Jag tolkar det som att företagsledningen vill minska kostnaderna ännu mer i ett läge där det finns behov av att göra tvärtom, säger Bengt Öhman.

Hotade stänga av vattnet

Tredje kvartalet sjönk också drift- och underhållskostnaderna jämfört med samma period förra året trots att omsättningen ökade.

I Sandviken har Hyresgästföreningen anklagat Allokton för att bara göra brandkårsutryckningar i stället för att ägna sig åt planerat underhåll.

– Även om det finns lokalt anställda med goda ambitioner upplever jag att allting är väldigt centralstyrt och tungrott. Om ett kylskåp måste bytas ut ska beslutet tas i Stockholm, säger Mårten Gulin på Hyresgästföreningen i Gävle.

När Sandviken Energi nyligen hotade med att stänga av vattnet i några av fastigheterna ringde Alloktons koncernchef Anders Wehtje själv upp energi-bolaget.

– Det var ett bra samtal där han berättade om de förändringar som de gjort i företaget. Jag ser väldigt positivt på att de tog kontakt med oss. Men det är ett företag som vi får fortsätta ha under bevakning, säger Alfons Kubulenso, energibolagets vd.

Mer läsning

Annons