Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu fler olyckor på Sandvik

I måndags skadade en Sandvikanställd fingret. I onsdags skedde ytterligare två olyckor, där två personer fördes i ambulans till sjukhus.

Annons

Den senaste tiden har Sandvik haft ett flertal arbetsplatsolyckor, några av dem av allvarligare art med skadade kroppsdelar.

De senaste olyckorna inträffade i onsdags, en på Sandvik Mining and Construction, SMC och en på Sandvik Materials Technology, SMT.

Utreder själva

Det var vid 16-tiden på Skarvborrverkstaden på SMC som en 44-årig operatör klämde ett finger i en friktionssvets. Han fördes till sjukhus i ambulans och den senaste rapporten säger att han är skadad men inte allvarligt.

– Maskinen har stängts av och det pågår en utredning av vad som hänt, berättar Sylve Jonsson, enhetschef på SMC.

Samma dag fördes en inhyrd entreprenör i ambulans till sjukhus efter att han känt yrsel och stickningar i händer och fötter.

– Man befarade att han fått i sig kolmonoxid, men han kunde komma tillbaka till Sandvik på torsdagen säger Lena Berg, informationschef på SMT.

I måndags skedde en olycka på Varmvalsverk 04. Då slets ett finger av på en 42-årig operatör. Enligt Lena Berg handlade det om mjukdelarna och fingret kunde sys fast. Han har återgått i arbete.

I oktober blev dock en 46-årig man av med sitt finger vid en ultraljudsmaskin på Rörverk 63.

Vid varje olyckstillfälle utreder både företagen själva, Arbetsmiljöverket och polisen. Det är ytterst ovanligt att en arbetsgivare fälls i domstol.

Olyckorna minskar

SMT har ett pågående projekt för att minska antalet arbetsplatsolyckor. Sedan starten 2006 har skadorna minskat från 17 olyckor per en miljon arbetstimmar till – vid senaste mätningen – sju olyckor per en miljon arbetstimmar. Siffrorna gäller både Sverige och utomlands.

Bara i Sandviken rapporterades 41 olyckor första halvåret 2010 och 28 olyckor det andra kvartalet. Där finns det ännu inga jämförelsesiffror framtagna.

– Utvecklingen går åt rätt håll med färre olyckor, men varje gång det händer är det ett misslyckande och helt oacceptabelt. I Sandviken har vi tyvärr haft en del allvarligare olyckor den senaste tiden, säger Lena Berg.

Mer läsning

Annons