Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen får de praktik

/
  • ELEVINFLYTANDE. Sofia Björk och Herman Andersson är två av eleverna på Sandvikens gymnasieskola som har drivit igenom en praktikvecka för alla elever på samhällsprogrammet. ”Jag tror alla vill ha lite omväxling och inte bara sitta framför böcker”, säger Herman Andersson.

Nu ska alla eleverna på Sandvikens gymnasieskolas samhällsprogram få göra praktik.

Bakom beslutet ligger önskemål från eleverna själva. Sofia Björk och Herman Andersson är två av dem som drivit frågan.

– Det är bra att få komma ut lite och testa på att jobba praktiskt. Vi som går samhällsprogrammet har annars väldigt mycket teoretiska ämnen, säger Sofia.

Annons

Tidigare har bara eleverna på samhällsprogrammet med inriktning ekonomi fått chansen att göra praktik på företag. Men från i vår erbjuds även eleverna på samhällsprogrammets andra inriktningar en praktikvecka under våren i tvåan.

– På det här viset kan man testa något jobb som man kanske har tänkt sig i framtiden, jag tycker att det tillför väldigt mycket, säger Herman Andersson som tillsammans med Sofia Björk är två av initiativtagarna till den nya praktikveckan.

Bakgrunden till förändringen är påtryckning från både programrådet och elevrådet. Och nu har alltså lärare och skolledningen tagit åt sig av elevernas önskemål.

– Det här är ett levande bevis på att vi kan få igenom saker som utvecklar programmet. Det är kanon att faktiskt kunna påverka, säger Herman Andersson.

Att få komma ut på företag ses som positivt av flera olika anledningar. Bland annat kan det vara ett sätt att få in en fot, vilket exempelvis kan leda till framtida sommarjobb.

Meningen är att eleverna i första hand själva ska söka sig till olika företag, men lyckas inte det kan de få hjälp att hitta en arbetsplats.

– Vi tycker att vi fått bra respons från lärare och stöd från rektorn ända från början, det känns bra, säger Sofia Björk.

Förhoppningen från lärarhåll är även att eleverna ska utveckla sin förmåga att kommunicera, planera, samarbeta, ta egna initiativ och stärka sin egen ansvarskänsla.

Annons