Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äppelfantaster samlades i Storviks stationshus

/
  • ÄPPELUTSTÄLLNING. Sylve Rolandsson som höll i gårdagens äppelutställning på Stationshuset i Storvik får här ta emot en påse äpplen av den lokala konstnären Tord Larsson och hans sällskap, Åsa Olsson.
  • VÄNSTER OM LEKSTUGAN. Det här är ett av de äpplen som paret Susanna Nyström och Magnus Svärd tagit med sig för att få fastställt vilken sort det är. Det visade sig att det träd som växer till vänster om lekstugan på deras tomt bär på äpplen av sorten Charlamovsky.
  • RARITET. ”Malmbergs Gylling” är Gästriklands landskapsäpple. Det härstammar från Gysinge, men finns numera bara i ett exemplar  – ett träd i centrala Gävle.
  • SORTBESTÄMNING. Susanna Nyström och Magnus Svärd tog med sig fem sorters äpplen som de ville ha hjälp att identifiera. De fick troliga namn på fyra av dem. ”Det är lite kul att veta vad det är för något, så det får vi skriva upp”, säger Susanna.

250 olika sorters äpplen radades på lördagen upp i Storviks stationshus. Gästriklands landskapsäpple, ”Malmbergs Gylling”, var ett av dem.

– Den finns egentligen bara ett enda träd i hela världen av den sorten och det står i centrala Gävle. Men det har jag ympat, så det finns några kopior också, säger äppelvetaren Sylve Rolandsson om sin favoritsort som får sätta lokal prägel på utställningen som nu turnerar runt i Sverige.

Annons

Stationshuset i Storvik är den tredje utställningslokalen för de svenskplockade äpplena.

De har tidigare i månaden ställts ut både på den sörmländska äppelgenbanken Julita och på Nordiska museet i Stockholm.

Äpplena som består både av sommarskörd och höst- och vintersorter förvaras i kylrum för att behålla sin fräschör.

Susanna Nyström och Magnus Svärd är två av besökarna som vandrar runt bland borden med äpplen.

De har också tagit med sig egen frukt som de hoppas få identifierade.

– Det stod fem olika gamla äppelträd på tomten när vi flyttade in, det skulle vara roligt att veta vad det är för några, säger Susanna Nyström.

Precis av samma anledning halkade Sylve Rolandsson in i äppelbranschen.

När han tog över en gammal släktgård i Storvik fanns det 19 olika äppelträd på tomten och han blev nyfiken på vilka sorter det var.

Nu, 20 år senare, har han hunnit gå två utbildningar på Sveriges lantbruksuniversitets program för odlad mångfald.

– I början var jag bara lite intresserad, men det intresset har ökat. Jag tycker om äpplen och i Svenska pomologiska sällskapet där jag är med finns mycket trevligt folk, säger Sylve Rolandsson.

Hans stora favorit är Gästriklands landskapsäpple, ”Malmbergs Gylling”

– Det är tack vare god smak, underbar doft och vackert utseende. Sedan är det också Gästriklands landskapsäpple.

”Malmbergs Gylling” kommer från Gysinge där det odlades fram av trädgårdsmästaren Anders Malmberg som levde mellan 1760 och 1840.

– Varje äppelkärna som sås bildar en ny sort och hans var väldigt lyckad.

Bland Storviksborna Susanna Nyström och Magnus Svärds äpplen fanns dock inga ”Malmbergs Gylling”, men de får med sig minst fyra namn hem som troligtvis är de sorter som de har i trädgården.

– Men för att vara helt säker ska man helst ha minst fem stycken av varje sort när man identifierar dem, menar Sylve Rolandsson.

Mer läsning

Annons