Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetarbladet och Gefle Dagbladkan få gemensamma fotografer

Gävletidningar, bolaget som äger både Arbetarbladet och Gefle Dagblad måste spara.
Nu föreslås en gemensam fotoredaktion mellan tidningarna och en gemensam webborganisation.

Annons

Lågkonjunkturen slår även mot tidningsbranschen vilket framför allt märks genom en kraftigt vikande jobb- och bilannonsering.

Arbetarbladet och Gefle Dagblad har tappat omkring 15 procent av annonsintäkterna och behöver minska antalet anställda med ungefär 10 tjänster, vilket man hoppas kunna lösa genom avtalspensioneringar och avgångsvederlag.

Gävletidningars ledningsgrupp har även tittat på olika besparingslösningar, som ökat samarbete mellan tidningarna.

Nu föreslår man styrelsen förändringar på två områden: att de båda tidningarnas fotoredaktioner slås ihop till en gemensam och att likadant sker med webbredaktionerna.

– För läsarna betyder det här ingenting. Det är en intern omorganisering och är inget som de kommer att märka av, säger Pär Fagerström, vd för Gävletidningar.

Omorganiseringen ska göra tidningarna mer ”stryktåliga”, säger han.

– Vi måste vara smarta och hitta de enklare sätten att göra saker och ting på.

– Möjligheten att behålla två tidningar vilar på en ekonomisk grund. Som jag ser det har den grunden inte förändrats så mycket att vi inte skulle kunna ha kvar två tidningar, säger Pär Fagerström.

Journalistförbundet på Arbetarbladet har redan från början uttalat sig skeptiskt till mer samordning mellan Arbetarbladet och Gefle Dagblad.

– När det gäller en gemensam fotoredaktion är vi rädda för vad det skulle kunna innebära för kvaliteten. Det finns också risk att avståndet mellan fotograferna och resten av redaktionerna ökar, säger Hanna Lundquist, ordförande i fackklubben.

Det är styrelsen för Gävletidningar som på sitt möte 20 maj ska besluta om att gå vidare med sparförslagen. Går styrelsen på ledningsgruppens linje väntar fackliga förhandlingar.

Mer läsning

Annons