Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösheten ökar dramatiskt i länet

/
  • HOPPAS PÅ ARBETE. Solveig Lind från Årsunda hoppas att det dyker upp något jobb snart.

Antalet arbetslösa i länet och fortsätter att öka. I slutet på juli fanns det över 2 000 arbetslösa bara i Sandviken. Värst är arbetslösheten bland ungdomar i åldrarna 18–24 år och bland dem som jobbar inom industrisektorn. Och prognosen för framtiden ser dyster ut.

Annons

Att lågkonjunkturen har lämnat avtryck efter sig märks när man ser statistik över antalet arbetslösa.
I Sandvikens kommun fanns det i slutet på juli månad över 3 400 personer inskrivna på arbetsförmedlingen. Omkring 1 000 personer av dessa var inte öppet arbetslösa utan arbetade deltid. Den totala arbetslösheten var enligt veckostatistik från förra veckan uppe i 2 010 personer i Sandvikens kommun, vilket är 121 procent fler än vid samma vecka förra året.

Den totala ungdomsarbetslösheten (18–24 år) uppgick till 595 personer, vilket också är en ökning med hela 196 procent jämfört med samma tid förra året.
– Det är en kraftig ökning av antalet arbetslösa sedan förra året och enligt prognosen kommer den att öka med 2–3 procent i slutet av detta år eller i början av nästa år, säger Charlotte Humling, ansvarig för Arbetsförmedlingen i Sandviken.


Sandvikens kommun är som känt en industriort och är beroende av arbetstillfällen inom industrin. Den senaste tidens stora varsel inom industrisektorn har gjort att antalet arbetslösa har ökat markant.
– Lågkonjunkturen har medfört en mycket dålig efterfrågan på arbete inom industrisektorn.De flesta varsel har ju anknytning till industrierna i Sandviken eftersom vi är beroende av dem här och de medför högre arbetslöshet, säger Charlotte Humling.

En annan grupp i samhället där arbetslösheten ökar ännu mer är bland ungdomar mellan 18 och 24 år.
– Vi har sett att det är värst för 19-åringarna som kommer direkt från gymnasiet. Det är den åldersgruppen av de som är mellan 18 och 24 år som vi sett är störst och det tror vi beror på att de yngre har svårare att få timanställningar. Det är en lite tillgång på jobb som är lätta att få utan speciellt mycket erfarenhet, säger Charlotte Humling.

Charlotte Humling berättar att man börjat få in fler inskrivningar från den offentliga sektorn och att det kommer att bli mer framöver.Solveig Lind, 57 år från Årsunda, blir arbetslös om cirka en månad.
Hon har jobbat med servering och mathantering på äldreboendet Vallgården i tre år, men tvingas nu gå eftersom de ska dra ner på personal. Hon ser inte så ljust på framtiden.
– Jag tror att det är svårare att få jobb när man är lite äldre och jag vet inte vad som kommer att hända framöver. Helst skulle jag vilja vara kvar på mitt gamla jobb, men det går ju inte nu.Så jag hoppas att jag kan få hjälp med jobb här på LOK-Center. Kanske finns det något jobb inom dagisbranschen eller köksbranschen, säger Solveig lite förhoppningsfullt.

Mer läsning

Annons