Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenan för stor för folkets fria dagar

/
  • arrangerar tävling i arenan. Gyda islandshästförening flyttar i mars 2012 inomhus i Göransson Arena för att genomföra en stor tävling på en av de fria dagarna som Sandvikens kommun finansierar. ”Vi behöver tid på oss för att det ska bli bra”, säger ordföranden Inge Johansson.

Sandvikenborna erbjuds av kommunen genomföra fria arrangemang för 1 miljon kronor per år i Göransson Arena.

Många har haft idéer – men få saker har hittills blivit genomförda.

– Det blev för fnuttigt att hålla till i en så stor lokal, säger Per-Olof Lund om sångarförbundets flytt av 100-årsjubileet.

Annons

För att leva upp till intentionerna i Göranssonska stiftelsernas gåvobrev lägger Sandvikens kommun 1 miljon per år på att betala hyra i arenan för föreningar, skolor eller privatpersoner som vill genomföra arrangemang som inte är ekonomiskt bärkraftiga.

– Det kan exempelvis vara ett gäng föreningslösa ungdomar som vill genomföra ett stort skatearrangemang, kultur- och fritidschefen Bo Eriksson.

Arenan för stor

Fem-tio föreningar eller grupper ska i år ha hört av sig och haft idéer för de kommunfinansierade fria dagarna. Men allt har fallit på att arenan visat sig vara för stor i förhållande till de planerade arrangemangen.

En av de organisationer som ville använda arenan var 100-årsjubilerande Gävleborgs läns sångarförbund.

– Vi hoppades på 600–700 sångare som skulle stå på läktaren och sjunga för publik som satt på stolar nedanför. Men i slutändan blev vi bara 100 sångare. Då fanns det inte en chans att genomföra jubileet i arenan. Det hade blivit för fnuttigt. Vi flyttade till Folkets Hus i stället, berättar ordföranden Per-Olof Lund.

Istävling på häst

Andra planerade arrangemang har fallit av liknande orsaker. Gyda islandshästförening har dock inte gett upp sina planer på att anordna världens första istävling på fullskalig bana inomhus, utan bara skjutit på det till mars 2012.

– Eftersom det här är någonting som ingen gjort förut måste vi ha tid på oss att planera för att det ska bli riktigt bra, säger ordföranden Inge Johansson.

I övrigt finns det alltså många fria dagar kvar att söka för den miljon som kommunen betalar till Göransson Arena AB. Den som har en idé vänder sig numera direkt till arenabolaget.

– Vi tyckte det var onödigt att hantera ansökningarna via kultur- och fritidsnämnden. Vi litar på bolagets goda omdöme och förmåga att hantera de här pengarna, säger Bo Eriksson.

Och om de säger nej till alla förslag men behåller miljonen?

– Då får de problem när vi gör våra avstämningar.

Mer läsning

Annons