Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Arenan kan inte vara för alla”

/
  • LÄGGER FRAM EGET FÖRSLAG. ”Vi måste inse att arenan inte kan vara till för alla. Vi måste hitta vårt eget fokusområde, bestämma vad arenan ska stå för och vad vi ska vara bäst på”, säger arenachefen Fredrik Granting, som om några månader lägger fram sitt förslag om vilken profil Göransson Arena ska få.

En arena för elitidrott men med mycket höga sociala och ideella ambitioner.

Business men också betydande skattefinansiering.

– Det är ingen enkel ekvation. Vi måste bestämma vad arenan ska stå för och vad vi ska vara bäst på, säger Göransson Arenas vd Fredrik Granting.

Han förbereder just nu ett strategiskt viktigt beslut om arenans profil för tre–fem framåt.

Annons

Göransson Arenas roll som tillgång eller belastning för Sandvikenborna har debatterats intensivt under de senaste veckorna i samband med att årets underskott hanterats politiskt. Detta samtidigt som det tydliggjorts att det inte är helt enkelt att öppna portarna och skapa meningsfulla aktiviteter för de grupper som ska ha företräde enligt gåvobrevet från Göranssonska stiftelserna, det vill säga unga och handikappade.

Ekvationen går inte ihop

– Alla är överens om att ekvationen inte riktigt går ihop, säger Fredrik Granting, vd sedan några månader tillbaka som just nu jobbar på att förbereda affärsplan och en strategi som ska ge arenan en tydligare profil.

– Hittills har jag lagt mycket tid och fokus på att reda ut förutsättningarna, säger han och nämner gåvobrevet, ägardirektiven, andra politiska viljeyttringar, föreningslivets behov och folkets förväntningar.

Fel från början

Fredrik Granting menar att det opinionsmässigt gick snett från början, redan innan arenan fanns rent fysiskt, när Sandvikenborna gavs uppfattningen att det inte skulle kosta några skattepengar att driva den.

– Det var största felet. Det finns inga arenor i Sverige som inte kostar skattepengar, konstaterar han.

Men det finns heller inga andra arenor som inte har kostnader för amorteringar och räntor för bygget?

– Nej, men andra arenor har inte gåvobrev med starka krav på mjuka värden att ta hänsyn till. Det kan nog ta ut varandra.

Enligt ett bloggande kommunalråd sade du nyligen inför idrottsrådet att ”det här är en bandyhall definitivt ingen multiarena”.

– Jag sade inte att det är en bandyhall. Det är ingen position som vi vill ha. Men fyra väggar och tak gör heller ingen multiarena. En multiarena kräver logistik med snabbrörliga golv och möjligheter att enkelt dela av ytorna så att man snabbt kan ställa om mellan exempelvis idrott och konserter.


Strävar ni efter att skapa en multiarena?

– Nej, det var nytt och fräscht för 15 år sedan. I dag finns det multiarenor överallt. Det är inget som sticker ut. Hur man än vänder och vrider på måste vi inse att arenan inte kan vara till för alla. Vi måste hitta vårt eget fokusområde, bestämma vad arenan ska stå för och vad vi ska vara bäst på.

Och det är?

– Jag kommer att lägga fram min egen uppfattning i slutet av första kvartalet nästa år. Men ytterst är det ju upp till Sandvikens kommun att tala om vad man vill ha, hur ambitionsnivån ska se ut och om det ska få kosta 3,5 eller 10 miljoner.


Känner du stark press från Göranssonska stiftelserna?

– Nej, vi har en bra dialog. Det kan röra sig om allt från en timme i månaden till 100 timmar. Stiftelsernas företrädare är aktiva och intresserade. Jag känner ett mycket starkt stöd därifrån.

Mer läsning

Annons