Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arenan måste krympas

Göransson Arena är för stor för att passa melodifestivalen. Inför delfinalen i februari måste ytorna krympas ned till mer tv-mässiga mått.

Lösningen blir en specialbyggd läktare med plats för 6 000 personer. Kostnaden: 600 000–700 000 kronor.

– Det måste se bra ut i rutan, säger Johan Holmqvist, evenemangsansvarig hos arenabolaget.

Annons

Göransson Arena blir den andra arenan med bandymått som tar emot Melodifestivalen. Och storleken är inte bara en fördel, konstaterar Jan Andersson, vd för Rocklunda sport och event som var platsen för festivalen i Västerås förra året.

– Vi fick i princip bygga en hockeyarena inne i bandyarenan, berättar han.

Sedan Melodifestivalen började turnera över landet har man mest hållit till i mindre sportarenor som är anpassade för ishockey. När arrangemanget kom till Västerås 2008 var det första gången man skulle hålla en deltävling i en stor bandyhall. Plötsligt uppstod problem.

– Framför allt är scenen anpassad för att ställas på plats i en hockeyhall, säger Jan Andersson.

Lösningen i Västerås blev att hyra in läktare och ställa dem längs båda långsidorna och en kortsida. Hallens egna läktare användes inte alls.

En liknande lösning planeras nu i Sandviken inför delfinalen i februari.

– Först och främst är det ju en tv-produktion. För att det ska se bra ut i rutan måste man krympa ihop arenan så att det ser tajtare ut, säger Johan Holmqvist.

Extraläktarna hyrs in i form av antingen färdiga läktarsektioner eller ställningsmaterial. Kostnaden för läktarbygget är beräknad till 600 000–700 000 kronor.

– Det här ingick i förutsättningarna redan när vi ansökte om att få melodifestivalen, säger Maya Olsson.

En annan teknisk fråga som har varit viktig att lösa inför festivalen i februari rör utrustningen för ljud, ljus och annan tung utrustning som ska hänga ned från taket.

– Utvecklingen går mot allt tyngre belastning. Men hänger vi bara grejerna på rätt sätt är det inga problem med den här arenan. I grunden är det en väldigt kraftig och stark konstruktion, säger Johan Holmqvist.

Mer läsning

Annons