Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkivens dag blir av trots biblioteksbrand

/
  • BORTA. Det mesta av allt material som hembygdsföreningens forskargrupp hade samlat i forskarrummet i biblioteket försvann i branden. Men trots det har man nu bestämt sig för att vara med och fira Arkivens dag. ”En del av dem som kommer då, kanske kommer på att de har saker som de kan donera”, hoppas forskargruppens Annika Wigert.

Tio års arbete försvann när hembygdsföreningen förlorade sitt forskarrum under branden som ödelade biblioteket. Men trots motgångarna har man bestämt sig för att vara med och fira Arkivens dag.

Annons

– Det känns bra att vi gör det även om vi inte har rummet, säger Annika Wigert.

På lördag firas Arkivens dag över hela landet. Och hembygdsföreningens forskargrupp i Österfärnebo brukar alltid uppmärksamma det med öppet hus i forskarrummet och en utställning. Så hade man planerat att göra även i år. Men efter att biblioteket brunnit ner, och forskarrummet med det, fick forskargruppen fundera en gång till på om man ville, och orkade, vara med.

– Nu känns det bra att vi gör det. Vi hade ju en krets som kom varje år och de kommer att komma nu med, säger Annika Wigert.

I Sockenstugan

I år håller man i stället utställningen i Sockenstugan. Eftersom gruppen redan hade förberett det mesta inför Arkivens dag finns det också en utställning att se – flera i gruppen hade material liggande hemma inför den och sakerna klarade sig därför undan branden.

– Vår allra äldsta klippbok, där det äldsta klippet var från 1917, klarade sig tack vare det.

Årets tema är ”På liv och död” – ett tema som fick en djupare innebörd för föreningen i Österfärnebo nu när deras rum och tio års arbete gått upp i rök. Men redan nu har många hört av sig till föreningen och erbjudit sig att donera material till ett nytt arkiv.

Flyttar in i prästbostaden

Det nya arkivet får en tillfällig plats tillsammans med biblioteket. Båda två får provisoriskt flytta in i nya prästbostaden. Där pågår arbetet för fullt med att förbereda lokalerna för att hysa biblioteket.

– Där kan vi vara i väntan på att kommunen tar ställning till hur man ska lösa allt framöver, säger bibliotekschef Åsa Wirén-Jonsson.

Under nästa vecka ska man försöka få bokhyllor och möbler på plats och om bara några veckor hoppas man på att kunna öppna ett nytt, om än tillfälligt, bibliotek i Österfärnebo.

– Men vi hade drygt 7 000 medier och det kan man inte bygga upp på en gång. Det var ett modernt bibliotek och allt som finns där finns inte att få tag i längre. Men vi försöker köpa in så att vi får ett bibliotek som passar Österfärneboborna så mycket som möjligt, säger Wirén-Jonsson.

Annons