Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årsundas ungdomar har fått en egen gård

/
  • INVIGNING. Ungdomsgården i Årsunda invigdes i går. Ett 30-tal ungdomar kom dit för att kolla in de nya lokalerna och äta pizza. Ungdomsledaren Åsa Wallgren (i soffhörnan) informerade om ordningsregler och efterlyste namnförslag. ”Ni ska respektera varandra. Ingen typ av kränkningar, varken verbala eller fysiska, är tillåtna här.”
  • NÖJD. ”Jag tycker att det är bra med ett ställe där man kan träffa kompisar. Förut har vi mest träffats hemma hos varandra”, säger 13-åriga Ida Oskarsson.
  • Desereé Holmqvist, 15 år, Linnéa Eriksson, 15 år och Mathias Andersson, 15 år var nyfikna på den nya ungdomsgården.
  • Ungdomsledaren Patric Haga tog emot blommor.
  • Ungdomsledaren Åsa Wallgren informerade om ordningsregler och efterlyste namnförslag.

Ungdomarna i Årsunda har fått en egen ungdomsgård i det gamla kaféet. I går firades invigningen med pizza.

– Det här är bättre än att hänga utanför Ica, säger Marcus Karlsson, 17 år.

Annons

Utanför det röda lilla huset, intill det gamla kommunhuset, har några tonåringar på moped samlats. Vid dörröppningen ligger ett berg med gympadojor. Jo, för en av ordningsreglerna är just att skorna ska av. Sedan är det förstås drog- och tobaksfritt och ungdomarna ska respektera varandra, kränkningar är inte tillåtna.

Det är fullt inne på ungdomsgården den här kvällen, fler än 30 personer ryms inte. Det tidigare kaféet med tre rum och kök har nu fått ge plats för tv-spel, datorer och sköna soffor. I spelrummet sitter 13-åriga Ida Oskarsson.

– Jag tycker att det är bra med ett ställe där man kan träffa kompisar. Förut har vi mest träffats hemma hos varandra.

Ungdomsgården är öppen för ungdomar från årskurs sju upp till 17 år. Åsa Wallgren är ungdomsledare och föreståndare. Hon tror att gården har stor betydelse för de unga på orten.

– Det är viktigt att ungdomarna i kommunens ytterområden också blir sedda och hörda.

Tidigare har Årsunda haft en ungdomsgård i Klockargården intill kyrkan men den upphörde i maj.

– Lokalerna var inte lämpliga och placeringen var inte tillräckligt central. Vi hoppas att det blir lite lugnare nu i centrum och att ungdomarna ska uppskatta den nya ungdomsgården, säger Hasse Nilsson, ansvarig för ungdomsfrågorna i Sandvikens kommun.

Gården kommer att hålla öppet måndagar, tisdagar och onsdagar klockan 17 till 21:30 samt fredagar klockan 17 till 23:30. Men vilken verksamhet som ska bedrivas här hänger mycket på ungdomarna själva.

– Vi jobbar utifrån deras önskemål. Jag hade tänkt att vi kanske kunde köra streetdance, boxercise och göra någon resa, säger Åsa Wallgren.

Vad ungdomsgården ska heta är inte heller bestämt. Åsa vill gärna ha in namnförslag.

Mer läsning

Annons