Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyret i Högbo slutar om två veckor

Om ett par veckor lämnar Äventyrarna Högbo.
Med dem försvinner ”många skattekronor”, som delägaren Torbjörn Hägglund uttrycker det.

Annons

Någon köpare till konceptet Äventyrarna i Högbo har inte materialiserat sig.

Det betyder att företaget kommer att styckas upp och säljas i delar.

Resultatet av detta är att om någon liknande verksamhet kommer att fortsätta i Högbo så kommer det inte att ske i samma omfattning.

När Äventyrarna klättrar vidare försvinner samtidigt 13 årsanställningar och en årsomsättning på mellan 8 och 9 miljoner kronor.

Men inom kommunen finns en stor förståelse för att socialnämnden drog in Äventyrarnas alkoholtillstånd, även om det innebär knappt 25 000 färre turister till kommunen – och att det som främst drabbas är kommunens egen verksamhet i Högbo.

Monica Järnkvist vid Gästrikland turism säger åtminstone att det är tråkigt att denna typ av turism nu försvinner från Gästrikland i denna omfattning.

– Det är många skattekronor som kommunen går miste om, säger delägaren Torbjörn Hägglund, som lämnar Högbo 29 juni.

Han uttrycker skarp kritik mot socialnämnden.

– De har skött det här på ett sätt som är klantigt och inte hyggligt. Alla som vi har pratat med i andra delar av landet är förstummade över kommunens agerande.

Nämnden har vid andra tillfällen inte tvekat att dra in alkoholtillstånd, och det hade sett illa ut om ett företag som gynnar kommunal verksamhet i Högbo hade särbehandlats:

– Beslutet var inte roligt att ta, men vi måste behandla alla lika. Det finns inte i min tankevärld att vi skulle ha handlat annorlunda bara för att Äventyrarna var ett plus för Högbo som kommunal anläggning, säger nämndens ordförande Hans-Olov Frestadius, s.

Sista kapitlet för Äventyrarna kan alltså summeras med låsta förhandlingslägen och ovilliga köpare av varumärket. Det sista adrenalinet pumpas ut 29 juni, sedan är äventyret slut.

För den här gången.

Möjligtvis för gott.

Mer läsning

Annons