Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrslystna barn på läger

/
  • Skogsmullar. För Timothy Widorsson, Vincent Bengtsson och Frost Håkansson är skogen inte alls lika skrämmande som att tappa balansen högt upp i luften.
  • Vems spillning. Hanna Törnström och Amanda Olsson har noga studerat spillningen på bordet. Men fråga är om det verkligen är från ett rådjur, eller kanske kanin.
  • Nöjd. Frost Håkansson kan inte komma på något med lägret som är bättre än något annat. Han konstaterar snabbt att allt har varit roligt.
  • Tillit. Barnen får testa på flera tillitsövningar. Här värmer Emma Liw upp sin tillit med Johan Tunhult.
  • Hålla tungan rätt i mun. Med ett par för hala stövlar är det väldigt nära att Kristian Reevs ramlar i trots att Johan Tunhult står beredd bredvid.
  • Hålla tungan rätt i mun. Med ett par för hala stövlar är det väldigt nära att Kristian Reevs ramlar i trots att Johan Tunhult står beredd bredvid.
  • Lär ut bortglömd kunskap. Johan Tunhult insåg att kunskapen om den svenska skogen håller på att gå förlorad. Föräldrarna vågar inte ta med sig barnen ut i skogen. Idén blev Wild Camp.
  • Djurspillning. Att noga studera djurs olika spillning kan leda till en hel del information.

Föräldrarna vågar inte gå ut i skogen och visdom om träiga miljön går förlorad.
Lösningen blev Wild Camp, där barnen sover med björnar inpå husknuten och tävlar i att gissa bajset.

Annons

Platsen är skogen. Mitt ute i ingenstans. Här lurar paddor under stock och sten och björnarna lämnar färska spår utanför dörren. Här, i en miljö som ter sig främmande och skrämmande för många vuxna, befinner sig 15 barn mellan 9 och 11 år under ett dygn.

– Många föräldrar vågar inte gå ut i skogen med sina barn i dag. Man vet inte hur man ska göra och man är rädd för djuren. Men på det här viset lekar vi fram kunskapen hos barnen och visar att det inte är farligt att vara i skogen, säger Johan Tunhult, ansvarig för Wild Camp.

Det är matlagning i grävda gropar på varma stenar och fotogenlampor som enda ljuskälla. Tillvaro som blir allt mer bortglömd menar Johan Tunhult. Men med ett läger mitt ute i skogen får plötsligt den förlorade visdomen om den svenska skogen nytt liv i Wild Camp.

Barnen som är på lägret kommer från såväl Sandviken och Gävle, som Åshammar och Ockelbo. Genom tävlingar där det handlar om tillit och bajs överträffar dem sina föräldrar i kunskap om skogen.

– Det här är jättekul, säger Hanna Törnström.

I tävlingen gissa bajset får barnen precis som det låter gissa vilken spillning som kommer från vilket djur. Svårare än vad många av dem först trodde.

– Jag var helt säker på att det kom från en tjäder, men det var en orre. Men alla hade fel så det känns som att det inte gör så mycket, säger Hanna Törnström.

Hon är själv uppvuxen med närheten till skogen. Men dagens kunskap var ändå helt ny.

– Jag brukar inte vara ut i skogen så mycket så lite har jag lärt mig, säger hon.

I en annan lek får barnen prova på hur det är att gå över en hal trästock för att komma över ån. Många glada rop hörs från de spända kamraterna som väntar på sin tur att försöka.

– Jag trodde jag skulle ramla i. De här stövlarna var ju inte så bra, väldigt hala, säger Kristian Reevs.

Han konstaterar snabbt att det här lägret har lärt honom mycket.

– Lite om bajs har jag lärt mig som jag inte visste förut, säger han.

Mer läsning

Annons