Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avestaelev får gå gymnasiet i Sandviken

Först blev det ett ja, sedan ett nej, och till sist ett ja igen.
Nu har Skolväsendets överklagandenämnd beslutat att en elev från Avesta får gå en gymnasieutbildning i Sandviken. Men vilken kommun som betalar utbildningen är oklart.

Annons

En flicka från Avesta kommun sökte det specialutformade handelsprogrammet SMHP i Sandviken. Rektorn vid gymnasiet i Avesta gav henne rätt att gå utbildningen i Sandviken och beslutade också att Avesta skulle stå för elevens utbildningskostnader.

Därför beslutade Sandvikens kommun att ta emot eleven till utbildningen.

Men rektorn i Avesta hade missuppfattat situationen. Han trodde att gymnasieutbildningen i Sandviken var en friskola när han godkände elevens ansökan. När så inte var fallet avslog Avesta beslutet att stå för elevens kostnader och Sandvikens kommun vägrade i sin tur ta emot eleven.

Oklart vem som betalar

Helt fel, anser Skolväsendets överklagandenämnd, eleven får gå utbildningen i Sandviken. Men vilken kommun som ska betala är inte utrett.

– Det kan innebära en rättslig tvist mellan Sandviken och Avesta kommun. Min personliga åsikt är att det blir Avesta som får betala utbildningen, säger Magnus Eriksson, beslutsfattare i ärendet vid Skolväsendet överklagandenämnd.

Mer läsning

Annons