Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakslag för yrkeshögskola

Sandviken får ingen yrkeshögskola. I alla fall inte i år.

– En ganska stor besvikelse för oss. Men vi gör ett nytt försök 2010, säger tillväxtchefen Leif Jansson.

Annons

Redan innan den världsekonomiska krisen var ett faktum planerade Sandvikens kommun för att starta en yrkeshögskola med inriktning på industri och teknik. Sandvik AB fanns med som samarbetspartner i förberedelsearbetet.

Efter svarta oktober 2008 blev satsningen på yrkeshögskola ett strategiskt viktigt inslag i det utbildningspaket som förbereddes i kampen mot den snabbt ökande arbetslösheten.

Tanken var då att arbetslösa industriarbetare skulle få möjlighet att höja sin kompetens så att de själva är bättre förberedda när konjunkturen väl vänder samtidigt som företagen lättare kan få tillgång till den kompetens som de då behöver.

Men det statliga organet med det omständliga namnet ”utredningen om bildandet av myndigheten för yrkeshögskolan” köper inte riktigt resonemanget om att utbilda för framtiden och kommande konjunkturlyft.

Sandvikens ansökan har nobbats med motiveringen att konkurrensen är hård och att det finns andra ansökningsorter med utbildningar i högre grad bedöms svara mot arbetslivets behov.

– Vi får helt enkelt minuspoäng för att vi har haft mycket stora varsel i regionen inom just den här branschen, konstaterar Leif Jansson, lokal samordnare av åtgärderna mot arbetslösheten i Sandviken och även knuten till landshövdingens regionala samordningskansli.

Han är besviken över att det inte blir någon yrkeshögskola i höst och tycker att beslutet bygger på ett kortsiktigt tänkande.

– Vi ser det här mycket mer långsiktigt än så. Men behovet finns även nu i en lågkonjunktur. Många av dem som blivit uppsagda har ju blivit det för att de saknar tillräcklig kompetens.

Sandviken ville ha en yrkeshögskola med totalt 80 platser inom utbildningar för avancerad CNC-teknik och industriell IT. Starten var planerad till oktober.

Efter att ha fått avslag gör nu kommunen ett nytt försök inför nästa år då ytterligare yrkeshögskolor ska startas i Sverige.

– Vi ger oss inte, utan går in med en ny ansökan där vi tydligare beskriver hur vi vill jobba, säger Leif Jansson.

Annons