Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bangen i ny regi

/
  • TILLBAKA I PARKEN. Bangen är nu tillbaka där allting började. Från och med sommaren 2010 blir det en jazz- och bluesfestival i Stadsparken. Ständige Bangengeneralen Åke Björänge bildar i nästa vecka en ideell förening som ska stå för jazzdelen av ”Nya Bangen”.
  • HÖR IHOP. Ingemar Dunker hoppas att den tidigare missnöjda jazzpubliken ska hitta tillbaka till ”Nya Bangen” samtidigt som bluesälskarna får en ny festival att åka på. ”Blues och jazz hör ihop”, säger han.

Bangen läggs ned i nuvarande form – och återuppstår omedelbart i en nygammal stil.

Nästa år blir det en Bangen jazz- och bluesfestival i Stadsparken i regi Åke Björänge och Ingemar Dunker.

– Vi börjar om från början i gamla Bangenandan där allt är enkelt och där musiken kommer i första rummet, säger de.

Annons

Efter sommarens publikfiasko såg det länge ut som att det inte skulle bli något 20-årsjubileum för Bangen nästa år. Arrangerande Högbo Bruk AB gjorde en förlust med 659 000 kronor enligt den sammanställning som presenterades för styrelsen vid ett extra möte i går.

Men något beslut om nedläggning behövde Högbo Bruk inte ta. När styrelsemötet inleddes var det redan klart att festivalen nu skiljs från kommunkoncernen och övergår i ny regi.

Det är Sandvikens mr Jazz och mr Blues, Åke Björänge och Ingemar Dunker, som nu slagit sig ihop och bestämt sig för att i fortsättningen köra en gemensam jazz- och bluesfestival under varumärket Bangen.

– Alternativet att lägga sig ned och ge upp kändes trist med tanke på att det här länge varit en del av mitt liv, säger Åke Björänge.

”Nya Bangen” flyttar tillbaka till Stadsparken som ett tvådagarsarrangemang helgen efter midsommar. Det blir något enklare faciliteter än i evenemangsparken i Högbo och lägre biljettpriser. Men när det gäller artister är ambitionsnivån fortfarande hög

– Vi går tillbaka till gamla, enkla Bangenandan med musiken i första rummet, säger Ingemar Dunker.

Både han och Åke Björänge anser att de senaste årens försök att kombinera jazz med bredare och mer kommersiell musik varit olycklig.

– Jag fick otroliga påtryckningar om att bredda programmet. Egentligen borde jag ha satt ned klacken och sagt nej. Men det gjorde jag tyvärr inte. Att kombinera jazz och blues blir en helt annan sak. Det är musikstilar som ligger väldigt nära varandra, säger Åke Björänge.

Han har bjudit in 80 kända Bangenvänner till ett möte i nästa vecka då det ska bildas en ideell förening för jazzdelen av ”Nya Bangen”. Bluesdelen ska skötas av Ingemar Dunkers företag.

– Med en förening som arrangör bör det bli lättare att få sponsorer och stöd från fonder, tror Åke Björänge som i november börjar ragga artister till 20-årsjubileet.

– Jag räknar med att det blir en höjdare på fredagen och en på lördagen.

På bluessidan lovar Ingemar Dunker att det första året blir de bästa artisterna som Sverige har att bjuda på.

Mer läsning

Annons